Ordu Valisi Muammer Erol, il genelinde 2026 yılının ilk 9 ay kapsayan asayiş, narkotik, siber suçlar, kaçakçılık ve trafik denetimlerine ilişkin geniş kapsamlı verileri basın mensuplarıyla paylaştı. Kentin huzur ve güvenliği için İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin aralıksız çalıştığını vurgulayan Vali Erol, Ordu’nun yaşanabilir şehir kimliğini korumakta kararlı olduklarının altını çizdi.
Kişilere ve Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlar
2025 ve 2026 yıllarının Eylül ayları kıyaslandığında; konut dokunulmazlığının ihlali %8.4, çocuğun cinsel istismarı ise %23.6 oranında azaldı. Buna karşın kişilere karşı işlenen toplam olay sayısında %3.7’lik bir artış kaydedildi. Eylül 2026 itibarıyla kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı %99.7 olarak gerçekleşti.
Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise oto hırsızlığı %80, yağma (gasp) olayları %27.2 oranında geriledi. Dolandırıcılık vakalarında %12.5 artış yaşanırken, mal varlığına karşı işlenen suçların genel aydınlatma oranı %97.2 oldu. Aranan şahıslara yönelik operasyonlarda hapis cezası bulunan 1.920 kişi yakalanarak adalete teslim edildi. Olaylarda ve saha denetimlerinde toplam 655 ruhsatsız veya kural dışı silah ele geçirildi.
Uyuşturucu ve Kaçakçılıkla Mücadelede Ağır Darbe
-
Narkotik Operasyonları: Uyuşturucu imal ve ticaretine yönelik 146 operasyonda 163 şüpheli tutuklandı. Yapılan aramalarda toplam 25 kiloyu aşkın uyuşturucu madde, 13 binden fazla sentetik ecza ve 1.432 kök kenevir/haşhaş ele geçirildi.
-
Kaçakçılık ve Organize Suçlar: Düzenlenen 356 operasyonda 692 kişi hakkında adli işlem yapılırken, 43 şahıs tutuklandı. Operasyonlarda binlerce paket kaçak sigara, tütün, sahte para, tarihi eser ve 1,3 milyondan fazla makaron el feneri ve kazı malzemeleriyle birlikte muhafaza altına alındı.
Siber Suçlar ve Sanal Takip
Siber devriyeler tarafından yürütülen çalışmalarda suç unsuru tespit edilen 1.056 sosyal medya hesabı ve şahıs hakkında işlem başlatıldı. Yasa dışı bahis ve bilişim suçlarına yönelik 19 operasyonda 30 kişi tutuklanırken, çevrimiçi çocuk istismarına karşı düzenlenen 21 operasyonda 10 şüpheli parmaklıklar ardına gönderildi.
Trafik Bilançosu ve "Patpat" Uyarısı
Yılın ilk 9 ayında 1 milyon 200 binden fazla araç denetlenirken, 138 bini aşkın araca cezai işlem uygulandı. Alınan tüm tedbirlere rağmen il genelinde meydana gelen 5.486 trafik kazasında 28 vatandaş hayatını kaybetti, 3.190 kişi yaralandı.
Bölgede tarım aracı olarak kullanılan "patpat" kazalarındaki acı bilanço da dikkat çekti. Yıl içerisinde meydana gelen 166 patpat kazasında 10 vatandaş yaşamını yitirirken, 274 kişi yaralandı.
Göç Yönetimi ve İntihar Verileri
İl genelinde geçici koruma altında 680 Suriyeli göçmenin bulunduğunu belirten Vali Erol, 2 adet Mobil Göç Noktası ile denetimlerin aralıksız sürdüğünü ifade etti. 2026 yılı içerisinde kentte 33 intihar vakasının meydana geldiği, bunlardan 7'sinin Eylül ayı içerisinde yaşandığı bilgisi paylaşıldı.
