Türkiye, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısı geliştirme çalışmalarında dünyada öncü adımlar atıyor. Kovid-19 döneminde kazanılan Turkovac aşısı tecrübesi, şimdi ölümcül etkileri olan KKKA hastalığına karşı umut olacak bir aşı geliştirilmesinin önünü açtı. Hacettepe Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen aşının, 2 yıl içinde kullanıma sunulması planlanıyor.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), özellikle İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak görülüyor. Kene ısırmasıyla bulaşan bu viral enfeksiyon, yüksek ateş, halsizlik ve ilerleyen vakalarda iç kanamalara yol açarak yaşamı tehdit edebiliyor. Günümüzde KKKA virüsüne karşı dünya genelinde onaylanmış bir aşı bulunmuyor.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, Turkovac ile kazanılan bilgi birikiminin bu yeni aşı projelerine büyük katkı sunduğunu belirtti. Prof. Dr. Kara, “Kuduz ve KKKA aşıları için klinik öncesi süreçleri başarıyla yürütüyoruz” dedi.
KKKA aşısının geliştirilmesi, Türkiye'nin 'Üreten Sağlık' vizyonunun bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, halk sağlığı açısından da büyük bir güvence sağlıyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimler için KKKA aşısı, ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmede önemli bir koruma aracı olacak.
Yetkililer, kene tespiti durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguluyor. Kenelerin elle çıkarılmasının, virüsün doğrudan kana karışmasına neden olabileceği ifade ediliyor.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısı, KKKA aşısı, Türk hekimler KKKA, keneyle bulaşan hastalıklar, Turkovac tecrübesi, Türkiye sağlık yatırımları