ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de süren çatışmalarla ilgili yaptığı son açıklamalarda, İsrail ve Hamas yönetimine çağrıda bulunarak ateşkes anlaşmasının sağlanması ve esirlerin evlerine dönmesi gerektiğini vurguladı. Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Trump, bölgedeki durumu “korkunç” olarak nitelendirerek önümüzdeki hafta içinde ateşkesin mümkün olabileceğini öne sürdü. Trump, açıklamalarının ardından Truth Social platformundaki paylaşımında da aynı mesajı tekrarladı: “Anlaşmayı yapın. Esirleri geri getirin.”
Trump’ın bu çıkışı, Gazze’ye yönelik saldırıların şiddetlendiği bir döneme denk geldi. İsrailli yetkililer ise Trump’ın sözlerini “siyasi temenni” olarak yorumladı. Netanyahu hükümetinin ateşkese yanaşmadığına dikkat çeken yetkililer, Hamas tarafında da değişen bir tutum olmadığını belirtti.
Ateşkes Müzakerelerinde Belirsizlik Sürüyor
Trump’ın açıklamaları bölgede umut yaratırken, İsrailli kaynaklar Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde henüz somut bir ilerleme sağlanamadığını ifade etti. ABD'nin anlaşma sürecini hızlandırmak için diplomatik girişimlerde bulunduğu biliniyor. Ancak Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff’un bölgeye yeni bir ziyaret gerçekleştireceğine dair haberler yalanlandı.
Mayıs ayında hazırlanan ateşkes taslağının Hamas tarafından reddedildiği, metnin İsrail’in çıkarlarını öncelediği gerekçesiyle kabul görmediği de raporlara yansıdı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yeni bir boşaltma çağrısı yaptı. Ordu sözcüsü Avichay Adraee, çok sayıda mahallede yaşayan Filistinlilerin bölgeyi terk etmesini istedi. Paylaşılan haritada boşaltılması talep edilen yerler kırmızıyla işaretlenirken, söz konusu alanların “tehlikeli çatışma bölgeleri” olduğu iddia edildi.
İsrail’in bu politikası, Gazze’de yaşayan 2,3 milyon Filistinli’nin %90’ından fazlasının en az bir kez zorla yerinden edilmesine neden oldu. İsrail ordusunun “güvenli bölge” ilan ettiği alanlara bile saldırı düzenlemesi, bölge halkının “Gazze’de güvenli yer yok” söylemini bir kez daha gündeme taşıdı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’nin tümüne yönelik kalıcı işgal planını duyurdu. Bu plana göre, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler güneydeki bölgelerde oluşturulacak toplama kamplarına gönderilecek. Söz konusu kamplarda Filistinlilere sadece “hayatta kalacakları kadar” insani yardım sağlanması öngörülüyor. İsrailli bakanların açıklamaları ise Gazze’de kalan tüm yerleşimlerin yıkılacağı ve Filistinlilerin başka ülkelere sürülmesinin planlandığını ortaya koyuyor.
Trump’ın Gazze’ye dair art arda gelen mesajları bölgede bir ateşkes beklentisi oluştursa da, siyasi ve askeri gelişmeler anlaşma ihtimalinin şu an için düşük olduğunu gösteriyor.