Şubat, Mart ve Nisan aylarında arka arkaya yaşanan zirai don olayları, ülkemiz genelinde ekili ve dikili alanlarda büyük zararlara yol açtı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, yaşanan felaketin boyutlarını gözler önüne serdi.
Üç Ayda Üç Felaket!
Gün, Şubat, Mart ve Nisan aylarında olmak üzere üç kez etkili olan zirai donun, özellikle 11-12-13 Nisan tarihlerinde ülke genelinde çok daha yıkıcı bir şekilde yeniden etkili olduğunu belirtti. “Bu son don olayı, bazı bölgelerde daha önce yaşanan felaketin de ötesinde hasarlara neden oldu,” diyen Gün, üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini vurguladı.
Rakım Yükseldikçe Hasar Arttı
Bölgemizde yapılan incelemelere göre:
-
0–250 metre rakım aralığında lokal hasarlar,
-
250–400 metre rakım aralığında yer yer %50’ye varan zararlar,
-
400 metre ve üzeri alanlarda ise %100’e varan ürün kaybı meydana geldi.
Bu veriler, özellikle yüksek rakımlı alanlardaki üreticilerin ciddi kayıplar yaşadığını ortaya koyuyor.
TARSİM Yaptıranlar Dikkat!
Ziraat Mühendisi Gün, TARSİM sigortası bulunan üreticilere de çağrıda bulundu:
“Üreticilerimiz, zaman kaybetmeden hasar ihbarında bulunmalı ve tespit sürecini başlatmalıdır. Bu süreçte gecikmeler yaşanırsa mağduriyet daha da artabilir.”
"Tüm Üreticilerimize Geçmiş Olsun"
Açıklamasının sonunda tüm üretici ve çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten İbrahim Hakan Gün, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından bu tür doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.