ABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan 54 yaşındaki Robert Grafton, gıda takviyesi olarak kullandığı zerdeçal içerikli sıvı ürün nedeniyle karaciğer hasarı yaşadı. Sağlıklı yaşam amacıyla takviye kullanmaya başlayan Grafton, kısa sürede mide bulantısı, iştahsızlık, kaşıntı ve koyu renkli idrar şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Yapılan testler sonucunda, doktorlar ilaca bağlı karaciğer hasarı (DILI) teşhisi koydu.
Uzmanlara göre, zerdeçalın doğal ve faydalı bir bitki olması, takviye formundaki ürünlerinin yüksek dozda ve kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği gerçeğini değiştirmiyor. Grafton’ın kullandığı ürünün 2.250 mg kurkumin içerdiği öğrenildi. Oysa uzmanlar, günlük 2.000 mg sınırının aşılmaması gerektiğini belirtiyor.
Hepatoloji uzmanı Dr. Dina Halegoua-De Marzio, zerdeçalın karabiberle birlikte kullanıldığında karaciğerde daha zor parçalandığını, bunun da toksik birikime neden olabileceğini ifade etti. Grafton, tedavi süreci sonrası tamamen iyileştiğini ancak artık hiçbir takviye kullanmadığını belirtti.
Karaciğer vücutta kanı süzme, bağışıklık sistemini destekleme ve toksinleri arındırma gibi hayati işlevleri yerine getirir. Bu nedenle, herhangi bir takviyenin, doktor önerisi olmadan ve içerik analizi yapılmadan kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor.
ABD’de her yıl 40 binden fazla kişi ilaç ve takviyelere bağlı karaciğer hasarı yaşıyor. Bunların 2.000’i ise hayatını kaybediyor. Özellikle MSM, yeşil çay özü, ginseng, aloe vera gibi bitkisel takviyelerin de benzer sağlık sorunlarına yol açtığı belgelenmiş durumda.
Türkiye'de ve birçok ülkede bu ürünlerin denetim mekanizmaları zayıf, çünkü ilaç değil, "gıda takviyesi" olarak kategorilendiriliyorlar. Bu da ürün içeriklerinin ve güvenliğinin yeterince kontrol edilmediği anlamına geliyor.