Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin son 23 yılda bilim ve teknoloji alanında büyük bir atılım gerçekleştirdiğini vurgulayarak, “Bilimsel yayın sayımızı yılda 9 binden 49 bine çıkardık” dedi. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Yaratıcı Endüstriler Aracılığıyla Ekonomik Kalkınma Projesi (ECITE)” ve “Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Merkezi Projesi”nin açılış töreninde konuşan Kacır, Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik gelişmelerde geldiği noktaya dair önemli veriler paylaştı.
Kacır, bilim ve teknoloji alanında Türkiye'nin yükselişini rakamlarla açıklayarak, Türkiye'nin 23 yılda bilimsel yayın üretiminde dünya sıralamasında 22’ncilikten 14’üncülüğe yükseldiğini belirtti. Aynı süreçte, araştırmacıların uluslararası yayınlarda yer alma oranlarının da 10 kat arttığını ifade etti.
ODTÜ, Bilim ve Girişimcilikte Liderlik Konumunda
Bakan Kacır, ODTÜ'nün girişimcilik ve yenilikçilik endekslerinde üst sıralarda yer aldığını, özellikle 2024 yılında “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde zirvede olduğunu belirtti. ODTÜ’de bilim insanlarına ve öğrencilere sağlanan bursların yanı sıra 8 binden fazla öğrenciye 3,3 milyar lira destek verildiğini, üniversitenin projelerine ise toplam 7,9 milyar lira kaynak aktarıldığını dile getirdi.
Ayrıca Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler Merkezi gibi önemli altyapıların da desteklendiğini söyleyen Kacır, bugüne kadar bu merkezlerde yürütülen 56 proje için 708 milyon lira kaynak sağlandığını açıkladı.
Açılışı yapılan METU Crea ile kreatif sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lere teknik ve yazılımsal destek sunulacağını belirten Kacır, özellikle oyun geliştirme, giyilebilir teknolojiler ve görsel hikaye anlatıcılığı alanlarında girişimcilerin önünün açılacağını ifade etti. 5,6 milyon avro bütçeli ECITE Projesi, bu kapsamda girişimcilere geniş imkânlar sunacak.
ODTÜ bünyesindeki Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Merkezi ile de 8,3 milyon avroluk bir yatırımla otomotiv ve makine sektörlerine yönelik dijital çözümler sunulacağını açıklayan Kacır, burada kurulacak laboratuvarlarla yapay zeka, büyük veri analitiği ve artırılmış gerçeklik gibi konularda Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüleceğini söyledi.
Bakan Kacır, bakanlık olarak yüksek teknoloji ve katma değer odaklı ekonomik dönüşümü desteklemeye devam edeceklerini belirterek, ODTÜ'nün Türkiye'nin bilim ve teknoloji yolculuğundaki rolünün büyümeye devam edeceğini vurguladı. Açılışı yapılan merkezlerin, Türkiye'nin küresel teknoloji sahnesindeki konumunu güçlendireceğini belirtti.