Ordu Valisi Muammer Erol, 2025 yılının ilk 8 ayında il genelinde yürütülen asayiş, güvenlik ve denetim çalışmalarına ilişkin basın mensuplarına detaylı bilgi verdi. Konuşmasına, İzmir Balçova’daki polis merkezine yapılan silahlı saldırıda şehit düşen 2 polis için başsağlığı dileyerek başlayan Vali Erol, yaralıların da en kısa sürede iyileşmesi temennisinde bulundu.

Asayiş ve Suç Oranları

Vali Erol, 2025 yılının ilk sekiz ayında kasten öldürme, yaralama, cinsel taciz, hakaret gibi 10 önemli suç kategorisinde geçen yıla göre genel olarak azalış yaşandığını açıkladı. Örneğin, kasten öldürme %57.1, çocuğun cinsel istismarı %34.8, cinsel taciz %25.3 oranında düşüş gösterdi. Konut dokunulmazlığı ve cinsel saldırı olaylarında ise hafif artış gözlendi. Toplam suçlarda %9.8 azalma ve aydınlatma oranında %99.9 seviyesine ulaşılması dikkat çekti.

Mal varlığına yönelik suçlarda da önemli düşüşler kaydedildi. Motosiklet hırsızlığı %64.3, evden hırsızlık %31.6, işyeri hırsızlığı %17.5 ve dolandırıcılık %13.8 oranında azaldı. Toplam olaylarda %16.1 azalma gözlendi ve 1.550 aranan şahıs yakalandı, 3.847 kişi hakkında işlem yapıldı.

Ele Geçirilen Silahlar ve İntihar Vakaları

Asayiş olaylarında 256 tabanca, 156 av tüfeği, 175 kurusıkı tabanca ve 5 uzun namlulu tüfek olmak üzere toplam 592 silah ele geçirildi ve 681 kişi hakkında işlem yapıldı. İlk sekiz ayda 36 intihar vakası yaşandı, bunlardan 7’si Ağustos ayında gerçekleşti.

Kaçakçılık ve Uyuşturucu Operasyonları

Vali Erol, 2025 yılının ilk sekiz ayında kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında 298 operasyonda 471 şahıs hakkında işlem yapıldığını, 38 kişinin tutuklandığını, ele geçirilen malzemeler arasında sigara, alkollü içki, tütün, sahte para ve tarihi eserler olduğunu açıkladı. Uyuşturucu suçları kapsamında ise 124 operasyon gerçekleştirildi, 130 kişi tutuklandı ve 45 kilo 345 gram uyuşturucu ile 5.928 adet çeşitli maddeler ele geçirildi.

Siber Suçlar

Siber suçlar kapsamında 2.317 şahıs veya hesap hakkında işlem yapıldığını belirten Vali Erol, terörle bağlantılı 50 kişi tespit edildiğini, çevrimiçi çocuk istismarı ve yasa dışı bahis operasyonlarında tutuklamalar yapıldığını söyledi.

Trafik Denetimleri

Trafik denetimlerinde 1.002.105 araç kontrol edildi, 119.348 araca işlem yapıldı. Ticari taksiler, okul servisleri ve çakar denetimleri gerçekleştirildi. 2025’in ilk sekiz ayında 2.105 trafik kazası meydana geldi, 3.039 kişi yaralandı ve 22 kişi hayatını kaybetti. Patpat kazalarında ise 11 kişi hayatını kaybetti, 264 kişi yaralandı.

Göçmen Kaçakçılığı

Vali Erol, ilde geçici koruma altında 744 Suriyeli göçmen bulunduğunu ve düzensiz göçle mücadele kapsamında 49 operasyon gerçekleştirildiğini söyledi. 3.792 göçmen kimlik denetiminden geçirildi, 11 düzensiz göçmen tespit edildi. İlde iki adet “Mobil Göç Noktası” aracı hizmet veriyor.

Vali Erol, açıklamasını “Şehrimizin huzuru ve güvenliği için tüm birimlerimizle canla başla çalışıyoruz” ifadeleriyle tamamladı.