Eğitimden sanayiye, kültür ve sanattan ticari geçmişe kadar Ünye’nin zengin tarihine ışık tutacak olan müze, şehri geleceğe taşıyacak.
360 Gün Teslim Süresiyle Çalışmalar Devam Ediyor
2023 Ekim ayında yapım sözleşmesi imzalanan projede, yüklenici firma tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları hızla sürüyor. 360 gün içerisinde tamamlanması hedeflenen projede, tarihi yapının orijinal kimliği gün yüzüne çıkarılıyor. Hamamın kubbe ve taş işlemeleri üzerindeki sıva ve boyalar temizlenerek özgün hâline kavuşturuldu.
Cam Zeminle Işıklandırılacak Özel Alan
Isıtma sisteminin yer aldığı bölümde Ünye taşından özel bir zemin çalışması yapılıyor. Bu alan, cam zemin ve ışıklandırma sistemiyle ziyaretçilere farklı ve etkileyici bir deneyim sunacak. Ayrıca hamamın soğukluk kısmının kubbe bölümünde yer alan ve 100 yılı aşkın geçmişe sahip "hayat ağacı" motifi gün yüzüne çıkarıldı.
Tarihi Dokuya Uygun Restorasyon
Yapı, dönemin taş işçiliğini yansıtan özgün gravür ve işlemeleriyle dikkat çekiyor. Restorasyon çalışmaları, tarihi dokuya zarar vermeden, yapının geçmişteki estetik unsurlarını koruyarak gerçekleştiriliyor.
Başkan Tavlı: “Ünye’nin Tarihi Bu Müze İle Geleceğe Taşınacak”
Çalışmaları yerinde değerlendiren Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, şu açıklamalarda bulundu:
“Bir tarihi yapıyı daha ayağa kaldırarak kent kültürümüze katmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli meydanlarından biri olan Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bu yapı, konumu itibarıyla da çok kıymetli. Projemizle birlikte Ünye’nin liman şehri olarak ticari geçmişinden, ilim yuvası medreselerine, müderrislerine ve sanatkârlarına kadar çok yönlü bir kent müzesi kazandırıyoruz. Restorasyon tamamlandığında, bu mekân şehrimizin tarihi belleği olacak.”