TÜİK’in 2025 yılı için açıkladığı 520 bin tonluk fındık rekolte tahmini, üretici cephesinde büyük tepkiyle karşılandı. Ziraat Yüksek Mühendisi ve Organik Fındık Okulu Kurucusu İbrahim Hakan Gün, açıklanan rakamların sahayla ilgisi olmadığını savunarak, bu tahminlerin fındık fiyatlarını baskılamak amacıyla yapıldığını ileri sürdü.

“TÜİK Rekolteyle Değil, Fiyatla İlgileniyor”

Fındık üreticisinin temsilcileri TÜİK’in açıklamasının arkasında farklı bir hesap olduğunu düşünüyor. İbrahim Hakan Gün açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK burada da fındık fiyatlarını manipüle etmek için devreye giriyor. 520 bin tonluk rekolte, var olmayan bir üretim miktarı. Fiyatın 160 liranın üzerine çıkmasını istemiyorlar.”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatlarını bu tür verilerle düşük belirlemesinin amaçlandığını belirten Gün, masa başında yapılan tahminlerin üreticiye zarar verdiğini söyledi.

“250 Bin Tonu Bulursak Başımıza Koyarız”

Gün, sahadaki gerçekliğin çok daha farklı olduğunu belirterek, verim düşüklüğüne dikkat çekti:

“Bu yıl 250 bin tonluk üretimi bulursak öpüp başımıza koyarız. TÜİK’in rakamları yapay zekâ destekli, sahadan bihaber masa başı projeksiyonlardır.”

“TÜİK Mi, Değil Mi? Bu Sorgulanmalı”

Gün, sadece fındık değil, TÜİK’in enflasyon verilerinde de aynı manipülasyonları yaptığını öne sürerek, kamuoyunun kuruma olan güvenini sorgulaması gerektiğini belirtti. “TÜİK midir, değil midir artık bunu tartışmak lazım” diyen Gün, enflasyon rakamlarında olduğu gibi tarımsal verilerde de şeffaf ve bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“Üretici Eziliyor, Tüketici Aldatılıyor”

Yanlış rekolte tahminlerinin çiftçiyi mağdur ettiğini söyleyen Gün, hem üreticinin emeğinin değersizleştirildiğini hem de tüketicinin fiyat gerçekliği konusunda aldatıldığını belirtti. “Fındık fiyatları bilinçli şekilde baskılanıyor” diyen Gün, yetkililere seslendi:

“Gerçekçi saha raporlarına dayalı şeffaf veri sistemine geçilmelidir. Aksi halde bu manipülasyon zinciri üreticiyi yok saymaya devam edecektir.”