Kira Artış Oranı Yüzde 53,83

Kira artış oranı belirlemesinde kullanılan on iki aylık ortalama, Şubat ayında yüzde 53,83 olarak ölçüldü. Bu oran, kira zamlarının belirlenmesinde önemli bir parametre olmayı sürdürüyor.

Enflasyon Beklentisi Yüksek Çıktı

TÜİK verilerine göre, Şubat ayında enflasyon beklentisi, Anadolu Ajansı’nın anketine katılan ekonomistler tarafından aylık yüzde 2,97 olarak öngörülmüştü. Ancak gerçekleşen aylık enflasyon, bu beklentinin altında kaldı.

Eğitim Harcamalarında Büyük Artış

Eğitim, Şubat ayında hem aylık hem de yıllık bazda en yüksek artışın yaşandığı ana grup olarak dikkat çekti. Eğitim harcamaları, aylık yüzde 9,92 oranında artarken, yıllık artış oranı yüzde 94’e ulaştı.

Giyim ve Ayakkabı En Düşük Artışa Sahip Sektör

Giyim ve ayakkabı sektörü ise hem aylık hem de yıllık bazda en az artışın olduğu ana grup oldu. Aylık bazda giyim ve ayakkabı fiyatları yüzde 5,06 oranında düşüş gösterdi. Yıllık bazda ise bu alandaki artış sadece yüzde 20,84 oldu.

Madde Sepeti Fiyat Listesi Yine Yayınlanmadı

TÜİK, 4 Nisan 2022 tarihinde son kez yayımladığı madde sepeti fiyat listesini bu ay da kamuoyuyla paylaşmadı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), bu durumu yasal olarak sorgulamıştı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, DİSK’in TÜİK’ten talep ettiği bilgilerin işçi konfederasyonunun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgilerden olduğuna karar vermişti. TÜİK, temyiz davasını da kaybetmişti ancak üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen madde sepeti fiyat listesi hiçbir enflasyon verisinde açıklanmadı.

Harcama Grubu İstatistikleri Paylaşıldı

TÜİK, madde sepeti fiyat listesi yerine harcama grubu istatistiklerini yayımlayarak 143 temel başlıkta fiyat değişimlerini açıkladı. Buna göre, 113 temel başlıkta artış, 5 başlıkta değişim yaşanmadı, 25 başlıkta ise fiyat düşüşleri görüldü.

ENAG’ın Enflasyon Verileri

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da Şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. ENAG’ın verilerine göre, aylık enflasyon yüzde 3,37, yıllık enflasyon ise yüzde 79,51 olarak kaydedildi. ENAG, en fazla artışın yüzde 6,77 ile “haberleşme” kaleminde yaşandığını belirtirken, aylık en fazla düşüşün ise yüzde 0,00 ile “sağlık” grubunda olduğunu açıkladı.