Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinde çekilen ikonik fotoğrafıyla tüm dünyada tanınan Olena Kurilo, İstanbul’da Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak barış müzakerelerine dair açıklamalarda bulundu. Kurilo, barış sürecine sunduğu katkılardan dolayı Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettar olduğunu dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ön koşulsuz olarak yeniden başlatılmasını teklif ettiği doğrudan barış görüşmeleri için gözler, 15 Mayıs'ta İstanbul’da yapılacak müzakerelere çevrildi. Türkiye, bu tarihi görüşmelere ev sahipliği yaparak sürece katkı sunmaya hazırlanıyor.
"Barışa Hiç Bu Kadar Yakın Olmadık"
Kurilo, AA’ya yaptığı açıklamada, savaşın sona ermesini umut ettiklerini belirterek, "Her Ukraynalı gibi ben de barış istiyorum. Türkiye’nin bu platformu sağlaması hepimiz için çok kıymetli" dedi. Bununla birlikte, Putin’in müzakere masasına Ukrayna için kabul edilmesi mümkün olmayan taleplerle oturabileceğini de sözlerine ekledi.
Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün tartışılamayacağını vurgulayan Kurilo, “Anayasamızda ‘Ukrayna bir bütündür, bölünemez’ ifadesi açıkça yer alıyor” diyerek Kırım gibi bölgelerin ilhakının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Avrupa'ya Zamanlama Eleştirisi
Savaş süresince Batılı ülkelerin desteğine minnet duyduğunu belirten Kurilo, Avrupa Birliği ve ABD’ye sağlanan yardımlar için teşekkür etti ancak “Avrupa daha erken ve daha etkili adımlar atmalıydı. İlk aşamada gelen destek yetersizdi” dedi.
“Türkiye Güzel ve Renkli Bir Ülke”
Savaştan önce Türkiye’ye tatile geldiğini ve Kemer'de geçirdiği zamanı unutamadığını dile getiren Kurilo, Türkiye’yi çok beğendiğini ifade etti. İstanbul’a daha önce hiç gitmediğini belirten Kurilo, “Barış süreci Türkiye'den başlarsa, tüm Ukraynalılar bu ülkeyi ziyaret etmek isteyecektir” dedi. Türkiye’yi “doğası, tarihi ve insanlarıyla eşsiz” şeklinde tanımlayan Kurilo, Türk kültürünü daha yakından tanımak istediklerini söyledi.
Savaşın Sembolü: Kurilo'nun Hikayesi
AA foto muhabiri Wolfgang Schwan’ın Harkiv’de çektiği Kurilo’nun fotoğrafı, uluslararası basında savaşın en güçlü simgelerinden biri oldu. “Savaşın İlk Yüzü” başlığıyla dünya genelinde manşetlere taşınan fotoğraf, CNN, BBC, The Guardian, Bild gibi pek çok medya organında yayınlandı.
Fotoğrafın tablosu, ABD'deki Heritage Auctions müzayede evinde satışa çıkarılarak 100 bin dolara alıcı buldu. Elde edilen gelir ise Ukrayna Kızılhaç Derneği’ne bağışlandı. Schwan ayrıca 2023 Siena Uluslararası Fotoğraf Ödülleri’nde birincilik ve mansiyon ödüllerine layık görüldü.