Ordu’nun simge noktalarından Boztepe’de planlanan yeni yapılaşma kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin eski Tepe Restoran alanında hayata geçirmeyi planladığı projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Boztepe’nin kent kimliği açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Eriş, bölgenin korunması gerektiğini söyledi. Ordu’nun merkezde öne çıkan iki temel değerinin kıyılar ve Boztepe olduğunu belirten Eriş, Kurul Kalesi ve Yason Burnu gibi alanların da önemli olduğunu ancak şehir vitrini denildiğinde Boztepe’nin ayrı bir yerde durduğunu ifade etti. Tanıtım organizasyonlarında kente gelen konukların ilk olarak Boztepe’ye götürüldüğünü hatırlatan Eriş, aynı alanın yeni projelerle yoğun yapılaşmaya açılmasının çelişki oluşturduğunu dile getirdi. Bölgenin sit alanı ilan edilmesi gerektiğini uzun süredir savunduklarını aktardı.
Kot Farkı Ve Siluet Uyarısı
Eriş, projeye yönelik en büyük itirazlardan birinin yapının yol kotunun üzerine çıkarılması olduğunu söyledi. Yapının yalnızca büyüklüğüyle değil, konumu ve yüksekliğiyle de sorun oluşturabileceğini belirten Eriş, doğal siluetin korunması gerektiğini ifade etti. Yeni planlamanın manzara ve görüş perspektifini etkileyebileceğini kaydeden Eriş, Boztepe’ye gelen vatandaşların seyir deneyiminin değişebileceğini dile getirdi.
Boztepe’de yeni bir tesis ihtiyacı bulunmadığını savunan Eriş, bölgede halihazırda restoranlar ve sosyal alanların hizmet verdiğini söyledi. Günlük ihtiyaçları karşılayacak işletmelerin mevcut olduğunu belirten Eriş, yeni yapılaşmaların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan geçmişte kot üstü yapısı nedeniyle eleştirilen Tepe Restoran binasında dönüşüm süreci başlatıldı. Yap-işlet-devret sözleşmesinin sona ermesiyle tesis belediye bünyesine geçti. Ordu Büyükşehir Belediyesi, başlatılan tadilat ve yenileme çalışmaları kapsamında yeni tasarım görsellerini kamuoyuyla paylaştı.
