Ordu’nun yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, fındık üreticisini tedirgin etti. Yeni hasat sezonu öncesi hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle erken uyanan ve çiçek açan fındık dallarının kar örtüsü altında kalması, zirai don riskini yeniden gündeme taşıdı.
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta, Mart ayında görülen kar yağışı üreticilerde endişeye neden oldu. Özellikle yüksek rakımlı mahallelerde kar kalınlığının artmasıyla birlikte gece saatlerinde sıcaklıkların sıfırın altına düşme ihtimali, çiçeklerin zarar görebileceği kaygısını artırdı.
Üreticiler Bahçelerde Nöbette
Olası bir don olayına karşı önlem almak isteyen üreticiler, sabahın erken saatlerinden itibaren bahçelerine giderek kontrollerini sıklaştırdı. Bazı üreticiler geleneksel yöntemlere başvurarak dumanlama hazırlıkları yaptı. Amaç, hava sıcaklığını birkaç derece artırarak çiçeklerin yanmasını önlemek.
Geçtiğimiz yıl da benzer bir zirai don nedeniyle rekolte kaybı yaşayan üreticiler, iki yıl üst üste aynı felaketin yaşanmasından endişe ediyor. Uzmanlar ise özellikle gece saatlerinde yaşanabilecek ani sıcaklık düşüşlerinin fındıkta ciddi zararlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Yetkililer, hava sıcaklıklarının yakından takip edilmesi gerektiğini belirtirken, olası bir don olayının gerçekleşmesi halinde bazı bölgelerde verim kaybının kaçınılmaz olabileceğine dikkat çekiyor.
