Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, dünyada bir ilki gerçekleştirerek fındık kabuğundan aktif karbon üretimine başlanacağını açıkladı. Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’nde kurulumu süren tesisle, atık olarak görülen fındık kabukları yüksek katma değerli ürüne dönüşecek.

Ordu’da tarımsal üretimden sanayiye dönüşüm projelerine öncülük eden Ordu Büyükşehir Belediyesi, çığır açacak yeni bir yatırımın daha temelini attı. Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişimleriyle, fındık kabuğundan aktif karbon üretecek tesisin kurulumu başladı. Güler, bu girişimle hem Türkiye’nin ithalat bağımlılığının azaltılacağını hem de çevreci üretimle yerli sanayiye ivme kazandırılacağını söyledi.

“Yüksek Katma Değer, Sıfır Atık”
Bugüne kadar yakacak olarak kullanılan fındık kabuğunun, sanayi ve sağlık alanlarında kullanılan aktif karbona dönüştürüleceğini belirten Başkan Güler, projenin hem ekonomik hem çevresel açıdan büyük kazanım sağlayacağını vurguladı:

“Ordu’da kurduğumuz Aktif Karbon Tesisi sayesinde artık kendi ham maddemizle, dünya standartlarında aktif karbon üreteceğiz. Bu sadece yerli üretim değil, aynı zamanda çevreci ve sürdürülebilir bir model olacak.”

21 Tır Ekipmanla Kurulum Başladı
Efirli’de inşası süren tesise ulaştırılan 21 tır dolusu makine ile kurulum çalışmalarının başladığını aktaran Güler, Çinli teknik ekiplerle Ordu’nun mühendislerinin birlikte çalıştığını ifade etti.

“İthal Ürünü Yerli Üretime Dönüştürüyoruz”
Başkan Güler, aktif karbonun ilaç, sağlık, savunma sanayi gibi stratejik sektörlerde kullanıldığına dikkat çekerek şu sözlerle konuşmasını tamamladı:

“İthal ettiğimiz bir ürünü artık kendi atığımızla üretiyoruz. Böylece hem döviz kaybını önleyeceğiz hem de ihracat potansiyeliyle ülkemize kazanç sağlayacağız. AR-GE merkeziyle de bu üretimi daha ileriye taşıyacağız.”