Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya Türkiye, Yunanistan, Portekiz, İspanya, Fransa ve İngiltere’den gelen proje ortakları katıldı. İki gün süren toplantıda proje kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirildi, ilerlemeler paylaşıldı ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek faaliyetler planlandı. Öte yandan katılımcılar Ordu’da proje kapsamında kurulan Erken Uyarı Sistemini de yerinde görme fırsatı buldu.
TÜRKİYE’DEN PİLOT İL OLARAK ORDU, PROJEDE YER ALIYOR
4 pilot bölgede test edilen ve çözümler geliştirilen proje kapsamında Ordu’da sel ve heyelan, Yunanistan’da sıcak hava dalgaları, yangınlar ve deprem, Portekiz’de kıyı ve akarsu taşkınları, İspanya’da ise sel ve yangın risklerine odaklanılıyor.
ORDU’DA KURULAN ERKEN UYARI SİSTEMİ ZİYARET EDİLDİ
Bu kapsamda Ordu’da Civil Deresi alt havzasında kurulan, 3 farklı noktadan anlık veri toplayarak su seviyesindeki değişiklikleri izleyen ve sel riskine karşı erken uyarılar gönderen erken uyarı sistemlerinden biri de program kapsamında yerinde incelendi. Ordu Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) sistemine ve proje platformuna entegre olarak çalışan sistemin başarılı sonuçlara ulaştığı gözlemlendi.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENİYOR
Ordu’da başarıyla gerçekleştirilen 5. Genel Kurul Toplantısı proje ortakları arasındaki iş birliğini güçlendirirken afetlere karşı dirençli toplumlar oluşturma yolunda atılan adımları da pekiştirdi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, dünyanın yaşlandığına dikkat çekerek, “Yaşlanan dünyada insanlara önlem almak adına bilimi kullanmak gerekiyor. Şehir kuranlara, yeni yerleşim yeri yapanlara şu tavsiyenin mutlaka yapılması gerekiyor dünyanın her noktası yerleşim alanı değildir. Ordu’da heyelanı sık yaşıyorduk son yıllarda aldığımız önlemlerde etkisini azalttık. Heyelan bölgemizde çok oluyor bunun da yüzde 90’ı insan hatasından kaynaklanıyor. Kırsalda jeolojik çalışma yapılmadan kesilen her bir ağaç bize heyelan olarak geri dönüyor” dedi.