Son olarak Akkuş ilçesi Damyeri Mahallesi’nde yürütülen eğitim çalışmalarının tamamlanmasıyla gönüllü istasyon sayısı 9’a, gönüllü itfaiyeci sayısı ise 51’e ulaşacak.
9 farklı mahallede gönüllü ekipler hazır
Ordu genelinde; Akkuş Salman, Mesudiye Topçam, Erikköy, Gölköy Damarlı, Çaybaşı İlküvez, Korgan Çayırkent, Mesudiye Karacaören ve Gürgentepe Işıktepe mahallelerinde 45 saatlik eğitimlerini tamamlayan gönüllüler, bölgelerindeki yangınlara ilk müdahaleyi yapabilecek bilgi ve donanıma ulaştı. Su tankeri desteği sağlanan Akkuş Damyeri’nde ise eğitim sürecinde sona gelindi. Eğitimlerin bitmesiyle birlikte, gönüllü teşkilatın 9 farklı noktada 51 kişilik bir ekibe ulaşması planlanıyor. Öte yandan Akkuş’un Küleçili Mahallesi’nde de yeni bir gönüllü istasyonunun kurulması için çalışmalar sürüyor.
Yangına karşı teori ve pratik birlikte öğretiliyor
Gönüllü itfaiyeciler, program kapsamında 45 saatlik eğitim sürecinde yangın bilgisi, söndürme yöntemleri, ilk müdahale teknikleri gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim alıyor. Ayrıca dönemsel olarak düzenlenen tatbikatlarla da müdahale kabiliyetleri pekiştiriliyor. Böylece yangınlara hızlı ve bilinçli şekilde müdahale edilmesi hedefleniyor.
Ekipman ve koordinasyon desteği veriliyor
Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan gönüllüler, İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma ve Müdahale Şube Müdürlüğü’nün koordinasyonunda, kendi bölgelerindeki profesyonel itfaiye ekipleriyle eşgüdüm içinde çalışıyor. Gönüllü istasyonlara 3 tonluk su tankerleri ve temel müdahale ekipmanları da temin ediliyor. Ayrıca gönüllülerin diğer itfaiye eğitimleri ve tatbikatlarında aktif görev alması da sağlanıyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu modelle hem afetlere karşı ilk müdahale sürecini güçlendiriyor hem de kırsal alanlarda yangın bilincini artırmayı hedefliyor.