Üretici Zor Günler Geçiriyor

Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatları haftalardır 300 TL’nin altında seyrediyor. İklim değişiklikleri, zararlılar ve afetlerin üretimi olumsuz etkilemesiyle birlikte üretici zor bir dönemden geçiyor. Fiyatlardaki düşüşte, dünya fındık piyasasının en büyük alıcılarından biri olan Ferrero’nun alım politikasının da etkili olduğu belirtiliyor.

Ferrero Fındık Tedarik ve İşleme Şirketi Genel Müdürü Marco Botta, küresel pazardaki gelişmelere dikkat çekerek, “Satın almak için acelemiz yok.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, piyasada fiyatların daha da düşebileceği yönünde yorumlandı.

Türk Markaları Küresel Pazarda Geri Planda

Fındık arzının azalmasına rağmen Ferrero’nun düşük alım politikası, Türk markalarının küresel pazarda geri planda kalmasına neden oldu. Uzmanlara göre, bu durum hem Türk ihracatçısını hem de üreticiyi ekonomik anlamda zorluyor.

Sektör temsilcileri, Şili, Amerika ve İtalya gibi ülkelerin pazar paylarını artırma çabalarına rağmen, Türkiye’nin fındık üretimindeki lider konumunu koruduğunu vurguluyor. Ancak üreticinin gelir kaybının devam etmesi halinde bazı çiftçilerin fındık üretiminden vazgeçebileceği öngörülüyor.

Serbest Piyasada Manipülasyon Endişesi

Her yıl farklı fiyat dalgalanmaları ve manipülasyonlarla gündeme gelen serbest piyasa, bu yıl da belirsizliklerle dolu. Ziraat Odaları temsilcileri, üreticilere “emanete fındık vermeyin” uyarısında bulunarak, maliyetleri düşürecek makineli tarım ve fileyle toplama sistemleri gibi yöntemlerin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ediyor.

Ordu’da Güncel Fındık Fiyatları (Serbest Piyasa)

50 randıman brüt: ₺305,00

Net fiyatlar:

50 randıman → ₺292,80

51 randıman → ₺298,65

52 randıman → ₺304,51

53 randıman → ₺310,36

54 randıman → ₺316,22

55 randıman → ₺322,08

56 randıman → ₺327,93