Ordu’da don felaketi, 10-12 Nisan 2025 tarihlerinde etkili olan soğuk hava nedeniyle tarım üreticilerini zor durumda bıraktı. Başta fındık üretimi olmak üzere birçok tarım alanını etkileyen zirai don olayının ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ordu’ya gelerek sahada incelemelerde bulundu. MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, yapılan ziyaret sonrası üreticilerin yanında olduklarını vurguladı ve hasarın karşılanacağına dair açıklamalarda bulundu.
Fındık üretiminin ülke ekonomisindeki önemine dikkat çeken Şanlıtürk, "Üreticilerimizin yaptığı masrafların ivedilikle karşılanacağına inanıyorum" dedi.
Hasarın boyutu net bir şekilde görülüyor
Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Yenisayaca Mahallesi’nde, yaklaşık 800 rakımda yer alan bir fındık bahçesinde yapılan incelemeler sırasında donun etkileri yerinde değerlendirildi. Şanlıtürk, “Hasarın boyutu tüm gerçekliğiyle ortada. Tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra masrafların ödenmesi için sürecin hızla işleyeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Cumhur İttifakı üreticinin yanında
Şanlıtürk, üreticilere yalnızca bugünü değil, geleceği de planlayarak destek verdiklerini belirtti. “2025 ürünü zarar gördü ancak üreticimiz bahçelerini önümüzdeki yıla hazırlayacak. Fındık, sadece Ordu’nun değil, Türkiye’nin tarımsal ihracatında stratejik bir üründür” dedi.
Amaç, ihracat gelirinin üreticiye yansıması
2024 yılında yaklaşık 720 bin ton fındık rekoltesi elde edildiğini söyleyen Şanlıtürk, “650 bin tona yakın kabuklu fındık ihraç edildi ve 2,63 milyar dolar gelir elde edildi. Hedefimiz, bu gelirin üreticiye daha fazla yansımasıdır” ifadelerini kullandı.
Bilgiye dayanmayan yorumlar zarar verir
Zirai don sonrası bazı açıklamaların eksik bilgiyle yapıldığını vurgulayan Şanlıtürk, “Zararın boyutu tam olarak belirlenmeden yapılan yorumlar ne fındığa ne üreticiye katkı sağlar. Bu konuda daha dikkatli olunması gerekir” dedi.
Bakanlığa sunulan talepler
Ziyaret kapsamında Tarım ve Orman Bakanı’na iletilen bazı talepler de gündeme getirildi. Şanlıtürk şu başlıkları aktardı:
-
Ordu’nun içme suyu ihtiyacını karşılayacak gölet projelerinin hızlandırılması
-
Orman vasfını yitirmiş araziler için yasa düzenlemesi
-
Yayla ve meralarda verilen maden ruhsatlarının gözden geçirilmesi
Şanlıtürk’ten teşekkür mesajı
Ziyaretin sonunda Şanlıtürk, Bakan Yumaklı’ya ve MHP Ordu İl Başkanlığı’na desteklerinden dolayı teşekkür etti. “Üreticimizin her zaman yanında olan Sayın Bakanımıza ve Cumhur İttifakı’na verdikleri önemden ötürü şükranlarımı sunuyorum” dedi.