Ramazan Bayramı tatiline günler kala, Ordu İl Emniyet Müdürlüğü yola çıkacak sürücülere yönelik önemli uyarılar yaptı. Emniyetin açıklamasında, sadece son 5 yılda Ramazan Bayramı tatillerinde 483 kişinin hayatını kaybettiği ve 26 bin 331 vatandaşın yaralandığı vurgulandı. Trafik kazalarının çoğunun ihmallerden kaynaklandığına dikkat çekilerek, herkesin bu bayramda kurallara azami derecede riayet etmesi istendi.

“Yollar Sevdiklerimize Kavuştursun, Ayırmasın”

Emniyetin kamuoyuyla paylaştığı mesajda, bayram yolculuklarının acıya dönüşmemesi için sürücülere empati çağrısı yapıldı:

“Yollar, bizleri sevdiklerimize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil. Bazen trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır, bir ömür mutluluk getirir. Bayram sabahı sevdiklerimizin boynu bükük kalmasın.”

Trafikte En Çok Yapılan Hatalar Neler?

Ordu Emniyet Müdürlüğü, ölümlü trafik kazalarının en büyük nedenlerini de sıraladı. Açıklamada “Aşırı hız” en riskli etken olarak öne çıkarken, onu şu hatalar takip ediyor:

  • Şerit izleme ve değiştirme hataları

  • Geçiş önceliği kurallarına uymama

  • Arkadan çarpma

  • Dönüş kurallarının ihlali

  • Kırmızı ışık ihlali

Hayati Uyarılar

Vatandaşların güvenli bir bayram geçirmesi adına şu uyarılar yinelendi:

  • Aşırı hız yapmayın: Yüksek hız, sürüş kontrolünü zorlaştırır ve kazalara davetiye çıkarır.

  • Emniyet kemerinizi takın: Kazalarda ölüm riskini ciddi oranda azaltır.

  • Uykusuz yola çıkmayın: Tepki süresini uzatır, dikkat dağınıklığı yaratır.

  • Cep telefonuyla değil, yolla ilgilenin: Sürüş sırasında dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzak durun.

Bayram boyunca yollarda daha fazla polis denetiminin olacağı da belirtilirken, denetimlerin sadece cezai işlem değil, aynı zamanda caydırıcı ve koruyucu amaç taşıdığı hatırlatıldı.