OBB'de Rant Dümeni İddiası
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin fabrikası kimlere çalışıyor? Rant dümeninin perde arkası Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak firması ORKOM Kompozit’e ait tekne üretim fabrikasında, bazı personellerin ve yetkililerin belediyenin alanını ve imkânlarını kullanarak özel üretim tekne yaparak kişilere sattıkları öğrenildi
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin fabrikası kimlere çalışıyor? Rant dümeninin perde arkası Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak firması ORKOM Kompozit’e ait tekne üretim fabrikasında, bazı personellerin ve yetkililerin belediyenin alanını ve imkânlarını kullanarak özel üretim tekne yaparak kişilere sattıkları öğrenildi. Öte yandan ORKOM’un Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Macit’in kendi şirketine ait malzemeleri bu fabrikaların depolarında beklettiği ortaya çıktığı iddia edildi.
Kamuoyuna Yansıyan Haber Şöyle;
Ordu Büyükşehir Belediyesi İştiraki olan ORKOM Kompozit San. Tic. A.Ş. deniz araçları ve karavan üretimi alanında faaliyet yürütüyor.
ORKOM’a ait Perşembe İlçesi’nde bulunan deniz araçları fabrikasında ustabaşı S.Ç Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin üretimleri dışında kendisine özel müşteri bularak kişiye özel tekne yaptığı ortaya çıktı. OBB’ye konuyla ilgili yapılan itirazlara rağmen uzun süre belediyeye ait fabrikada özel üretim yaparak kar sağlayan S.Ç.hakkında Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’e yakın bir isim olduğu için soruşturma açılmadığı iddia edildi.
Haberi konu alan gazete ORKOM’un Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Macit’in ise Belarus’tan gelen özel şirketine ait paletleri Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ait fabrikaya koyarak depo gibi kullandığı ortaya attı.
“HİLMİ GÜLER'İN DESTEĞİNİ SUİSTİMAL EDİYOR”
Fatsa Ajans Gazetesine açıklamalarda bulunan Macit, “S.Ç’ın fabrikada özel üretimler yaparak kar sağladığı olayı doğrudur. Ara ara bizden bağımsız bir şekilde yapmış. Bakan bey (Hilmi Güler) onu desteklediği için bunu suistimal ediyor. Ben bunun savaşını verdim ve kaç kere bu durumu anlatmama rağmen işlem yapmadılar. Ben bu yüzden istifa edeceğim zaten” ifadelerini kullandı. Orhan isimli bir kişiyle ortak açtıkları özel şirket adına Belarus’tan getirdikleri paletleri ORKOM’un fabrikasına koyduklarını doğrulayan Macit, “Paletleri ortağım Orhan Belarus’tan satın aldı. Fabrikanın yeri müsait olduğu için benim öncülüğümde paletleri fabrikanın önüne yığdık. Daha sonra yağmurdan etkilenmesin diye malzemeleri içeri taşıdık” dedi.
ORKOM’UN FABRİKASINA POLİS BASKINI
ORKOM’un Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Macit’in ortağı olduğu Orhan isimli kişi, Belarus’tan aldığı ve ORKOM’un fabrikasına boşalttığı paletlerin ödemelerini yapmadığı gerekçesiyle mal aldıkları firma tarafından şikayet edildi. Şikayet üzerine Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin fabrikasına ‘hırsızlık suçlaması’ ile polis baskını yapıldı. 5 Aralık 2023’te yapılan baskının ardından Belarus’taki firma ile Orhan isimli kişi anlaşmaya vardı ve 1 kamyon malın iade edilmesi üzerine firma şikâyetinden vazgeçti. Özel bir şirketin alacak verecek anlaşmazlığı yüzünden Ordu Büyükşehir Belediye’sine ait bir fabrikaya ‘hırsızlık şüphesiyle’ polis ekiplerinin gelmesinin üstü ise OBB tarafından kapatılmaya çalışıldı.
ÇALIŞANLAR 2 AY MAAŞLARINI ALAMADILAR
2023 yılında Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yerel gazeteler aracılığıyla duyurulan “Ordululara müjde! ORKOM personel alacak” başlığıyla haber servis edilmişti. Fatsa Ajans’ın ulaştığı belge ve görüntülerde ise işçilerin 2 ay süreyle ORKOM’dan maaşlarını alamadıkları ve iş sağlığı ve güvenliğine aykırı bir şekilde çalıştıkları ortaya çıktı. Fabrikada, kompozit ürünlerinin işlenmesi aşamasında sağlığa zararlı etkenler barındırmasından dolayı gerekli olan güvenlik önlemlerinin hiçbir şekilde alınmadığı gözlemlendi. Kimyasal maddelerin püskürtme yöntemiyle teknelerin üretiminde kullanıldığı, işçilerin ise gaz maskesi, koruyucu elbise, koruyucu eldiven gibi bileşenleri kullanmadıkları da görüntülere yansıdı.
KAYNAK FATSA AJANS ONUR OKUMUŞ
YORUMLAR
