Başkan Yıldız, kadın haklarının tarihsel mücadelesinin, insan hakları mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek, “Kadınların temel hak ve özgürlükler mücadelesi, tüm insanlığın hak mücadelesinin bir parçasıdır. Kadın hakları savunusu olarak başlayan bu büyük mücadele, cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması adına önemli bir dönüşüm süreci geçirmiştir,” dedi.
Gürsoy Yıldız, 8 Mart'ın tarihsel anlamını da vurgulayarak, “1857 yılında, kadınların ‘Eşit İşe Eşit Ücret’, ‘Sendikalaşma ve Oy Hakkı’ talepleriyle başlattıkları ve canları pahasına verdikleri mücadelenin yıl dönümü olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün dünyada kadın sorunlarının duyurulduğu ve hatırlatıldığı bir gün haline geldiğini” ifade etti.
Türk kadınının bağımsızlık mücadelesindeki rolünü de hatırlatan Başkan Yıldız, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun, 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilmesinin ardından, Türk kadınının Cumhuriyetin ilk yıllarında kazandığı eşit haklara dikkat çekti. "Cumhuriyetin ilk yıllarında, Atatürk devrimleri ile kadınlarımız, eğitim, aile ve siyasette eşit haklara sahip olmuştur. Türk kadını, Bağımsızlık Savaşında büyük bir mücadele vermiş ve bu sayede eşit yurttaş konumuna gelmiştir," diye konuştu.
Başkan Yıldız, ayrıca günümüzde kadınların hala siyaset, aile, eğitim ve istihdam gibi alanlarda ayrımcılığa uğradığına vurgu yaparak, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri gibi sorunların devam ettiğini belirtti. "Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet, insan hakları ihlalidir ve sistematik bir şekilde devam etmektedir. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz," dedi.
Mesajında, Türk kadınının gücüne ve geçmişteki kahramanlıklarına da değinen Yıldız, “Türk kadını, İlbilge Hatun ve Hayme Ana gibi bir milleti devlet yapan, bilgeliği ve zarafetiyle dünyaya umut eken bir kahramandır. Türk kadınına, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, milli mücadelemizin kahraman kadınlarını ve vatan sevgisiyle emeğiyle milletimizi yurt yapan tüm kadınlarımızı saygı ve minnetle anarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz,” şeklinde mesajını sonlandırdı.