Kurban Bayramı'da vatandaşlar, kurban kesimiyle ilgili geleneksel uygulamaların dinen uygunluğunu araştırıyor. Bunlardan biri de, kesilen kurbanın kanının alna sürülmesi. Özellikle çocukların alnına sürülen bu kanın, uğur getireceği ya da kötülüklerden koruyacağına dair inanç halk arasında oldukça yaygın. Peki, kurban kanı alna sürülür mü? Bu uygulama İslam dininde yer alıyor mu?
Kurban Kanı Alna Sürülür mü?
Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kanının alna sürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, bu uygulamanın İslam diniyle hiçbir ilgisinin olmadığını belirtiyor. Diyanet'e göre bu gelenek, İslam dışı kültürlerden geçmişte halk arasında yer bulmuş bir alışkanlıktır ve dini kaynaklarda böyle bir uygulama yer almamaktadır.
Peygamber Efendimizin Uygulamalarında da Yok
İslamiyet’in başlangıcında Araplar arasında, çocuklar için kesilen akika kurbanlarının kanını çocuğun başına sürme adeti vardı. Ancak Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bu uygulamayı yasaklamıştır. Buhârî ve Ebû Dâvûd gibi güvenilir hadis kaynaklarında bu konuda açık uyarılar bulunmaktadır. Alimlerin çoğuna göre de, kanın insan vücuduna ya da başka bir yere sürülmesi mekruhtur.
Kan Necis Sayılır
İslam'da kan, necis yani pis kabul edilir. Bu nedenle herhangi bir yere sürülmesi uygun değildir. Kanla temas edildiğinde temizlik kurallarına riayet edilmesi gerekir. Bu sebeple, kurban kanının alna sürülmesi gibi uygulamalardan kaçınılması dini açıdan önem taşır.
Kurban kanı alna sürülmemelidir. Bu uygulama ne dinî bir gerekliliktir ne de sünnettir. Tam tersine, İslam’a uygun olmayan bir davranıştır. Kurban ibadeti, sadece Allah rızası için yapılan bir ibadet olup, onun dışında geliştirilen batıl ritüellere dayandırılmamalıdır.