Normalde Ekim-Mayıs ayları arasında kış uykusuna yatan bu zararlı böcek, sıcaklıkların 14-15 dereceyi aşmasıyla hareketlenmeye başladı. Fatsa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vedat Aydoğan, kokarcanın bu erken uyanışının şu an için tarımsal zarar oluşturmadığını ancak çiftçilere önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Erken Uyanışın Avantajları

Aydoğan, kokarcaların sıcaklık yükseldiğinde hareketlendiğini, ancak geceleri havanın serinlemesiyle tekrar kışlaklarına çekildiğini vurguladı. Şu an doğada beslenebilecek tarım ürünü olmadığı için zarara neden olmalarının beklenmediğini belirten Aydoğan, bu dönemi iyi değerlendiren çiftçilerin kokarca popülasyonunu önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.

Fatsa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarca ile mücadelede bireysel ve toplu çalışmaların bu dönemde büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Evlerde, depolarda ve kapalı alanlarda kokarcaların saklanabileceği her alanın kontrol edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, mekanik mücadele kapsamında kokarcaların toplanarak imha edilmesi önerildi.

Toplu ilaçlama çalışmalarının da devam edeceğini belirten Aydoğan, "Mücadele sadece ilaçlamadan ibaret değil. Kokarcanın saklanabileceği alanların temizlenmesi, kapalı alanların sık sık kontrol edilmesi ve mekanik mücadele yöntemlerinin uygulanması oldukça etkili bir yöntemdir. Çiftçilerimizin bireysel çabaları ve toplu mücadeleyle bu zararlının popülasyonunu en aza indirerek fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlerimizi koruyabiliriz" dedi.