Ordu’da fındık sezonu yaklaşırken, üreticiler bahçelerini sezona hazırlamak için yoğun bir tempoyla çalışıyor. Özellikle ot temizliği gibi zahmetli işlemler, motorlu tırpanlarla yapılmaya başlandı. Ancak bu süreç, çiftçileri hem fiziksel hem de ekonomik olarak zorluyor. Fındık daha daldayken başlayan girdi maliyetleri, üreticinin sezon öncesi yükünü artırıyor.

Ot biçme işçiliğinde yevmiyeler bu yıl 6 bin TL’ye kadar yükselmiş durumda. Motorlu tırpanların 25 ila 30 bin TL arasında değişen fiyatları ile birlikte, misina, benzin ve yağ gibi sarf malzemelerindeki artış da masrafları ikiye katladı. Fındık üreticileri, sezona hazırlanırken hem zamana karşı yarışıyor hem de artan giderlerle başa çıkmaya çalışıyor.

Motorlu Tırpan Masrafı ve Yüksek Girdi Fiyatları Üreticiyi Zorluyor

Geçen yıla göre girdi fiyatlarında ciddi artışlar yaşanırken, üreticiler “Bahçeyi temizlemeden fındık olmaz” diyerek bakım işlerini aksatmıyor. Artan maliyetlere rağmen emeklerinden vazgeçmeyen üreticiler, sezon sonunda ürünlerinin bu çabanın karşılığını vermesini umut ediyor.

Fındık üretiminde en önemli adımlardan biri olan sezon öncesi bakım süreci, her yıl daha da maliyetli hale geliyor. Üreticiler, bu zorlu süreçte devletin destek mekanizmalarını harekete geçirmesini ve ekonomik yükü hafifletecek adımlar atılmasını bekliyor. Çünkü emek arttıkça, fındık bahçelerine verilen değerin de artması gerektiği vurgulanıyor.