İngilizce'deki director (yönetmen) kelimesinin Türk dilinde kullanımından yola çıkılarak oluşturulan film direktörü kelimesi anlam olarak film yönetmeni yani kısaca yönetmen demektir.

Yönetmen bir filmin ortaya çıkmasındaki en yetkin ve önemli kişidir. Filmi çeken, film ekibini kuran hatta oyuncuların kim olacağına dahi karar veren kişi film direktörü, yani yönetmendir.

Bir filmin yönetmeni yaptığı işte başarılıysa o filmin çekimleri ve kalitesi de o kadar başarılı olacaktır. Yönetmenin başarısını daha önce hangi filmleri çektiği, hangi oyuncu ve yapımcılarla çalıştığı, yönetmenlik deneyiminden önce hangi önemli yönetmenlerin yanında yönetmen yardımcılığı veya reji asistanlığı yaptığına bakarak değerlendirebiliriz. Bir yönetmenin hangi yapım için hangi dizi, hangi film veya hangi reklam filmini çektiği, yönetmenin tarzını/stilini görmek ve öğrenmek için önemlidir.

Yönetmenlikte Deneyim Önemli midir?

Film Direktörü
Film Direktörü

Yönetmenlik mesleğinde deneyim, her meslekte olduğundan daha fazla önemlidir. Çünkü kişinin yaptığı çekime aşina olması yani ne çektiğini bilmesi gerekir ve hangi planı/görüntüyü nerede nasıl kullanacağı konusunda net olması, yönetmenlik mesleğini yapmak isteyen bir kişi için okuyarak değil ancak deneyimleyerek oturur. Bu görsel bir iştir ve her ne kadar teorik bilgi gerektirse de aslında bir pratik işidir.

Başarılı yönetmenlerin mesleğe ilk adım attıkları işlere baktığımızda ya asistan olarak başladıklarını görürüz ya da çok da adından söz edilmeyen küçük yapımlarla başladıklarına şahit oluruz. Çoğu yönetmenin ilk birkaç projesi kısa filmlerdir. Ve bu kısa filmlerin prodüksiyonlarını da çoğu zaman kendileri yapmışlardır.

Yönetmenlik mesleği sektördeki diğer branşlara nazaran çok konforlu gibi görünse de büyük ölçüde stresli bir iştir. Setteki tüm sorumluluk bir yönetmene aittir. Yönetmen hem oyuncuyu, hem de seti yönetir. Herkes ve her şey için son sözü söyleyen tek kişi yönetmendir.

Nasıl Yönetmen Olunur?

Üniversitelerin iletişim fakültelerinin radyo-televizyon/sinema veya görsel iletişim tasarımı bölümlerinden eğitim almak yönetmenlik mesleği için atılan ilk adımdır.

Her meslekte olduğu gibi yönetmenlik mesleğinde de üniversiteden mezun olmak tabii ki yönetmen olmak için yeterli değildir. Kişi öncelikle bir bitirme projesi çekerek kendi yeteneğini görmeli ve göstermeli, sonrasındaysa sektördeki işlere bir yerden girip kendi tavrını ve tarzını bulana kadar yardımcılık ve asistanlığa devam etmelidir.