Ordu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ORDUSİAD) tarafından düzenlenen "İş Geliştirme" toplantısında, Türkiye ve Fildişi Sahili arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı. Balıktaşı City Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya, Fildişi Sahili Denguele Özerk Bölgesi Bakan ve Valisi Gaoussou Toure ile Uluslararası Afrika Yatırımcılar Derneği (UAİD) Genel Başkan Vekili Züferya Türkmen Melikoğlu konuk olarak katıldı.

Afrika Pazarı Türk Yatırımcılarını Bekliyor

Toplantıda, tarım, enerji ve madencilik sektörlerinde yatırım fırsatları ele alınırken, Türkiye ile Fildişi Sahili arasındaki ekonomik iş birliğinin artırılması gerektiği vurgulandı. Açılış konuşmasını yapan ORDUSİAD Başkanı İdris Altunel, Afrika’nın ticari potansiyeline dikkat çekerek, bölgedeki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Altunel, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Afrika'nın birçok bölgesi yatırım açısından büyük fırsatlar sunuyor. Fildişi Sahili, dünyanın en büyük kakao üreticisi. Kakao ile Türkiye’nin fındık üretimini birleştirerek uluslararası pazarda güçlü bir ürün oluşturabiliriz. Bunun yanı sıra, madencilik ve enerji alanlarında da önemli iş birliği imkanları bulunuyor. Türkiye olarak bu fırsatları değerlendirmek için daha aktif olmalıyız."

Fildişi Sahili’nden Türk İş İnsanlarına Çağrı

Fildişi Sahili Denguele Özerk Bölgesi Bakan ve Valisi Gaoussou Toure, Türkiye’nin ekonomik ve ticari alandaki deneyimlerinden faydalanmak istediklerini belirterek, iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

"Fildişi Sahili’nde 14 özel bölge bulunuyor. Denguele Özerk Bölgesi olarak tarım en büyük gücümüz. 1 milyon hektarlık tarım alanımızın 100 bin hektarı pirinç ve soya üretimi için elverişli. Ayrıca, kaju ve mısır üretimi için de büyük fırsatlar sunuyoruz." ifadelerini kullanan Toure, Afrika’nın tarım potansiyelinin dünya için kritik bir rol oynayacağını dile getirdi.

Türk Yatırımcılara Afrika’da Büyük Fırsatlar

2030-2040 yılları arasında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşmasının beklendiğini belirten Toure, bu süreçte Afrika’nın tarım ve doğal kaynaklar açısından küresel ekonomide kilit bir rol oynayacağını söyledi.

"Dünya genelinde kullanılmayan tarım alanlarının yüzde 65'i Afrika'da bulunuyor. Türkiye'nin Afrika’daki yatırım potansiyelini doğru okuması bizi memnun ediyor. Tarım, enerji ve madencilik alanında iş birliklerini artırarak iki ülke arasında güçlü bir ekonomik bağ kurabiliriz." dedi.

Türk İş İnsanlarına Yatırım Daveti

Fildişi Sahili Denguele Özerk Bölgesi’nde Nisan ayında düzenlenecek yatırım ve iş birliği festivaline Türk iş insanlarını davet eden Toure, "Türk yatırımcıları aramızda görmekten büyük mutluluk duyarız" ifadelerini kullandı.

Ordu’da düzenlenen bu toplantı, Türkiye ile Fildişi Sahili arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.