“İhmal ve Denetimsizlik Çocuklarımızın Hayatına Mal Oluyor”

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ikinci döneminin başlamasıyla birlikte eğitimdeki sorunlara dikkat çeken bir basın açıklaması yaptı. Eğitimin güvenli ve eşit şartlarda sağlanması gerektiğini vurgulayan Maral, ihmalkârlık ve denetimsizlik nedeniyle çocukların mağdur edildiğini belirtti.

“Kartalkaya’da 36 Çocuğumuz Yanarak Can Verdi”

Maral, açıklamasında Kartalkaya’da meydana gelen ve 36 çocuğun hayatını kaybettiği trajediye dikkat çekerek, çocukların güvenli bir eğitim ortamında bulunmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, geçtiğimiz dönemde okul bahçesinde trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Miray Aslan ve okulda silahla vurularak öldürülen Mehmet Eren Parlak gibi üzücü olayların, okullardaki güvenlik sorunlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

Deprem Bölgesinde Eğitim Hâlâ Kaos İçinde

Şubat ayının Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin yıldönümü olduğunu hatırlatan Maral, “Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bölgede yaşayan yurttaşlarımız, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz hâlâ büyük sıkıntılar içinde. Sağlam kalan okullar kamu kurumları tarafından kullanıldı, ulaşım sorunları çözülemedi ve çocuklar eğitim hakkına erişimde ciddi engellerle karşılaştı.” dedi.

Okullarda Temizlik ve Güvenlik Sorunları

Maral, okulların temizlenemediğini, güvenli hale getirilemediğini ve çocukların sağlıklı beslenme hakkına erişemediğini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın acil olarak çözmesi gereken sorunları madde madde sıraladı:

  1. Eğitim Müfredatı Yeniden Gözden Geçirilmeli: Pilot çalışması bile yapılmadan uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli geri çekilmelidir.
  2. Okullara Yeterli Temizlik Personeli Sağlanmalı: Yarı zamanlı çalışan temizlik görevlileriyle okulların temiz tutulamayacağı vurgulandı.
  3. Güvenlik Önlemleri Artırılmalı: Okullarda her öğrenci için güvenli bir ortam sağlanmalı, her okula bir güvenlik görevlisi atanmalıdır.
  4. Çocukların Beslenme ve Sağlık Hakları Korunmalı: Okullarda temiz içme suyuna erişim sağlanmalı, en az bir öğün ücretsiz yemek verilmelidir.
  5. MESEM Programı Sonlandırılmalı: Çocukların ucuz iş gücü olarak kullanılmasına ve tehlikeli şartlarda çalıştırılmasına son verilmelidir.
  6. Köy Okulları Açılmalı ve Taşımalı Eğitim Sorunu Çözülmeli: Taşımalı eğitim kapsamı daraltılmamalı, çocuklar güvenle okullarına ulaşmalıdır.
  7. Özel Okullardaki Fahiş Ücretler Denetlenmeli: Devlet okullarındaki eksiklikler nedeniyle özel okullara yönlendirilen ailelerin maddi yükü hafifletilmelidir.
  8. Öğretmen Hakları Korunmalı: Atama bekleyen öğretmenlerin hakları korunmalı, gerçek ihtiyaç kadar kadrolu öğretmen ataması yapılmalıdır.

“Eşit ve Nitelikli Eğitim İçin Mücadelemiz Sürecek”

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, eğitimde fırsat eşitliği sağlanana kadar mücadele edeceklerini belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm çocuklarımızın laik, bilimsel, kamusal ve parasız eğitim hakkı için mücadeleye devam edeceğiz. Öğretmenlerimizin hakları ve çocuklarımızın güvenliği için Milli Eğitim Bakanlığı’na sorumluluklarını hatırlatıyoruz” dedi.

Maral, tüm öğrencilere ve öğretmenlere başarılı bir eğitim dönemi dileyerek sözlerini tamamladı.