Çaybaşı Belediye Başkanı Mesut Karayiğit, Ünye’de uzun yıllardır yayın yapan A52 TV ekranlarında yayınlanan Gündem Arena programına konuk oldu. Programın moderatörlüğünü Cihan Çakır, Zeki Fidan ve Orhan Güler yaptı. Başkan Karayiğit, programda hem siyasi süreçlere hem de Çaybaşı’nda yürütülen yatırımlara ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti’ye Geçiş Süreci

Karayiğit, Yeniden Refah Partisi’nden Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçiş süreci hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Çaybaşı’nın son seçimlerde Cumhurbaşkanına %84 oranında destek verdiğini hatırlatan Karayiğit, seçim sürecinde AK Parti’nin aday tercihi ile birlikte kendi sivil toplum geçmişinin etkili olduğunu belirtti. İlçe halkının teveccühüyle belediye başkanı seçildiğini ifade eden Karayiğit, Yeniden Refah Partisi çatısı altında önemli bir oy oranına ulaştıklarını da söyledi.

Parti değişikliği sürecinde il ve ilçe başkanlarıyla görüşmeler yaptıklarını, bununla birlikte halk, STK temsilcileri ve muhtarlarla istişare halinde olduklarını vurgulayan Karayiğit, alınan kararın tamamen Çaybaşı’nın menfaatleri doğrultusunda olduğunu dile getirdi. AK Parti’ye geçişle birlikte yatırımların hızlandığını belirten Karayiğit, milletvekillerinin desteklerini esirgemediğini ve ilçedeki projelerin ivme kazandığını ifade etti.

Çaybaşı–Ünye Yolu 2026’da Tamamlanacak

Ulaşım yatırımlarına da değinen Karayiğit, Samsun’da düzenlenen AK Partili belediye başkanları kampında Ulaştırma Bakan Yardımcısı ile yaptıkları görüşmeyi aktardı. Çaybaşı–Ünye yolunun 5 kilometrelik kısmının tamamlandığını belirten Karayiğit, kalan 13 kilometrelik bölüm için dilekçe verdiklerini ve olumlu dönüş aldıklarını söyledi. Projenin 2026 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığını ve yaklaşık 150 milyon TL maliyete sahip olduğunu açıkladı.

Ayrıca ilçe girişindeki kavşakta yaşanan heyelan riskine dikkat çeken Karayiğit, burada fore kazık sistemiyle güçlendirilmiş yeni bir kavşak projesinin hayata geçirileceğini belirtti.

2025 Yılı Yatırımları ve Çalışmalar

2025 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karayiğit, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekleriyle 26 mahallede toplam 18 kilometrelik beton yol çalışmasının tamamlandığını söyledi. İlçe merkezinde atıl durumda bulunan halı sahanın yenilenerek gençlerin kullanımına ücretsiz olarak açıldığını ifade etti.

Gençlik merkezi inşaatının da hızla devam ettiğini belirten Karayiğit, projenin %80 seviyesine ulaştığını ve tamamlandığında gençlere ücretsiz hizmet vereceğini dile getirdi. Hem hükümet hem de belediye olarak gençlere yönelik yatırımlara önem verdiklerini vurguladı.

TOKİ Projeleri ve Konut Hamlesi

İlçede konut sorununu çözmeye yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Karayiğit, TOKİ tarafından yürütülen projelerin hızla ilerlediğini söyledi. Çınar Mahallesi’nde 53 konutluk projenin temelinin atıldığını ve inşaatın devam ettiğini belirtti.

Yer sorununu çözdüklerini ve arsa sahipleri ile TOKİ arasında anlaşma sağladıklarını ifade eden Karayiğit, projenin yaklaşık bir yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Konutların teslim edilmesinin ardından kura çekileceğini ve vatandaşların 20 yıl vadeyle ödeme yapacağını belirtti.

Ayrıca İlküvez Mahallesi’nde planlanan 32 konutluk ikinci etap TOKİ projesi için de çalışmaların sürdüğünü ve bu yıl içerisinde arsa devrinin yapılarak temel atılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Yeni Projeler: Pazaryeri, Otopark ve Konut

Karayiğit, belediye tarafından hayata geçirilecek yeni projeler hakkında da bilgi verdi. İlçe merkezinde yapılması planlanan kapalı pazaryeri, otopark ve konut projesinin ihale aşamasına geldiğini belirtti. 2.500 metrekarelik alanda yapılacak projede alt katın pazaryeri ve otopark olarak kullanılacağını, üst katlarda dükkanlar ve en üst katta 40 dairenin yer alacağını ifade etti.

Bu projenin özellikle ilçeye yeni atanacak sağlık personelinin konut ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayacağını söyledi.

Doğalgaz ve Hastane Çalışmaları

Çaybaşı’nda doğalgaz yatırımlarıyla ilgili sürecin başladığını belirten Karayiğit, yer tespiti çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve belediyeye ait bir alanın doğalgaz firması Aksa’ya tahsis edileceğini söyledi. Doğalgazın depolamalı sistemle ilçe merkezine ulaştırılacağını ve mahallelere dağıtılacağını belirten Karayiğit, ağustos ayı itibarıyla doğalgaz kullanımının başlamasını hedeflediklerini ifade etti. Aynı planın İlküvez için de geçerli olduğunu ekledi.

İlçede yapımı süren 25 yataklı entegre devlet hastanesinin de son aşamaya geldiğini belirten Karayiğit, fiziki çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını ve tıbbi cihazların temin edildiğini söyledi. Hastanenin temmuz ayında açılmasının planlandığını ifade etti.

Cezaevi Projesi

Yeni cezaevi yatırımıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Karayiğit, Ordu genelinde yapılan değerlendirmelerde Çaybaşı’nın ön plana çıktığını belirtti. Tekkiraz yolu üzerinde yaklaşık 100 dönümlük bir alan önerdiklerini ve bu alanın olumlu karşılandığını ifade etti.

Cezaevi projesinin ilk etapta olumsuz algılanabileceğini ancak beraberinde getireceği yatırımlar düşünüldüğünde önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Karayiğit, ilçeye otel, adliye ve yeni istihdam alanlarının kazandırılacağını söyledi.

İlküvez Engelli Bakım Merkezi ve Sosyal Projeler

İlküvez Mahallesi’nde atıl durumda bulunan binanın engelli bakım merkezine dönüştürüldüğünü belirten Karayiğit, 75 yatak kapasiteli merkezin hizmete açılmak üzere olduğunu söyledi. Günlük ek kapasiteyle birlikte daha fazla vatandaşa hizmet verileceğini ifade etti.

Merkezde yaklaşık 40 kişilik istihdam sağlanacağını belirten Karayiğit, tesis içerisinde yer alan havuz, hamam ve saunanın da yeniden faaliyete geçirileceğini söyledi. Ayrıca güreş salonu ve kadın kooperatifi için alan oluşturulacağını, restoranın da yeniden hizmete açılacağını belirtti.

Yatırımcılara Davet

Çaybaşı’nın devlet teşvikleri açısından avantajlı bir bölgede yer aldığını ifade eden Karayiğit, yatırımcılara çağrıda bulundu. İlçenin 6. bölge teşviklerinden yararlandığını belirten Karayiğit, yatırımcılara vergi ve SGK alanında %70’e varan destekler sağlandığını vurguladı.

Karayiğit, konuşmasının sonunda Çaybaşı’nı geliştirmek için gece gündüz çalıştıklarını ve ilçeye yeni yatırımlar kazandırmaya devam edeceklerini ifade etti.