Türkiye Beyazay Derneği Ordu İl Başkanı Cihan Çakır, Ünye şehir merkezinde faaliyet gösteren üç harfli zincir marketlerin giriş ve çıkışlarında engelli rampası bulunmamasına sert tepki gösterdi.
Çakır, açıklamasını Ünye şehir merkezinde, Kültür Merkezi’nin hemen karşısında bulunan bir zincir marketin önünde yaptı. Market ismine özellikle takılmadığını vurgulayan Çakır, sorunun yalnızca tek bir marketle sınırlı olmadığını belirterek, “Şu an A101’in önündeyiz ama isme pek takılmayın. Önemli olan sorun. Diğer üç harfli marketlerde de aynı problem yaşanıyor” dedi.
Zincir marketlerin çalışanlara saygı göstermediğine dair şikâyetlerin sık sık gündeme geldiğini hatırlatan Çakır, engelli bireylere yönelik duyarsızlığın da açıkça ortada olduğunu ifade etti. Çakır, “Engelli vatandaşlar topluma nasıl karışacak, ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak diye yeniden düşünmek zorunda kaldım” diye konuştu.
Marketin kapısına kadar geldiğini ancak içeri giremediğini belirten Çakır, içeriden yardım istediğini, bir bayanın dışarı çıktığını ve taleplerini ilettiğini ancak yardımın getirilmediğini söyledi. Soğuk ve buz gibi havada dışarıda bekletildiğini ifade eden Çakır, yaşanan duruma tepki gösterdi.
Yetkililere seslenen Çakır, “Bu işletmelere belediyeler nasıl izin veriyor? Engelli rampası olmayan, kamuya açık bir alana hizmet veren bir markete ruhsat nasıl veriliyor?” sözleriyle duruma dikkat çekti.
Marketin hemen yanında, depo girişinde mal boşaltmak için rampa bulunduğunu hatırlatan Çakır, “Demek ki istediklerinde yapabiliyorlar. Mağazaya mal boşaltmak için rampa yapan kuruluş, insanı içeri almak için rampa yapmamış” ifadelerini kullandı.
Beyazay Engelliler Derneği Ordu İl Başkanı olarak bu durumu kınadığını belirten Çakır, tüm engelli bireyleri de tepki göstermeye davet etti. Çakır, “Biz sokak köpeği değiliz, sokakta bekletilecek insanlar değiliz. Elemanları yoksa eleman alsınlar, bize yardımcı olsunlar. Eğer eleman da almıyorlarsa lütfen rampaları yapsınlar” dedi.
Belediyelere de çağrıda bulunan Çakır, uygun koşulları sağlamayan işletmelere yalnızca maddi kazanç uğruna ruhsat verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamasının sonunda yakındaki başka bir zincir markete gittiğini belirten Çakır, “Bu mağazanın hemen yakınındaki BİM’in önüne gittim. Burada da aynı durum söz konusu. İçeri giremedim” diyerek sorunun Ünye genelinde yaygın olduğunu dile getirdi.
