Çaybaşın’da ki çöp sorunun yasalara aykırı olduğunu belirten Başkan Adem Demir “Ordu Büyükşehir Belediyesinin yasalara uygun hareket etmesini istiyoruz” dedi.
BBP Çaybaşı İlçe Başkanı Adem Demir açıklamalarında,
“Çaybaşında İstihdam Ortamları Yaratılmıyor”
“Çaybaşı’nın en büyük sorunu göç sorunudur. İstihdam ortamları yaratılamıyor. Nüfus yetersiz kalıyor. Göç olayının en büyük nedeni belediyecilerinin, siyasetçilerin ve iş adamlarının kent konseyi kurup çaybaşını kalkındırmayı düşünmüyorlar. Çaybaşına yatırımcı gelmesi gerekiyor. Yatırımcılara sıkıntı yaratılıyor. Belediye olarak sizin için ne yapabiliriz diye soracaksınız. Bu tür sıkıntılar olduğu sürece kalkınma nasıl olacak? Çaybaşı bölgemizde bi hayli aracımız var. Bir sanayimiz yok yüz dükkan kapasiteli bir sanayimiz olsa buranın kalkınmasında iyi sonuçlar doğurabilir. İlküvez de tekstil firması bile yok burası Ordu’nun kalkınma bölgesi diye geçiyor. 30 binlere dayanan bir göç sorunumuz var İlküvez sahile yakın olmasına rağmen böyle negatif şeyler oluyor”
“Devlet Tüccarları Denetlemiyor”
“ Bereketli topraklarımız var ama fındık fiyatı açıklanıyor ve esnaf 100 TL’den fındık alıyor. Devlet tüccarları denetlemiyor. İl Tarım Müdürlükleri bu konuda çalışma yapabilir. Fındık sonrasında kokarcayla birlikte çöp oluyor. Çaybaşı İlçemize Kokarcalı fındığı kardılar ve dibe düştü. Fındık tüccarlarımız, kokarcalı fındığı Çaybaşı fındığına katmasalardı biz bu fiyatları konuşmazdık. Yüksek rakamlara satacağımız fındık fiyatlarımız aşağıya düşüyor. Yetkililer bu duruma müdahale etmedi. Denetlemelerin yapılması gerekiyordu”
“Çaybaşı Çok Ağır İlerliyor”
“Çaybaşında yem fiyatları çok yüksek olduğundan vatandaş hayvan bakamıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesinin devlet desteğiyle hayvan dağıtacağını biliyoruz, keşke hayvan dağıtmasalar da yem ihtiyacı karşılansa 50 kilo yem 600 TL olmuşken . Vatandaş bu sefer hayvancılığı terk ediyor. Amatör olarak hayvancılıkta herhangi bir para kazanamazsınız. Çaybaşında geçmişte yapılan tabi ki iyi projeler var ama bölgemiz çok ağır ilerliyor.”
“Çaybaşının Konut İhtiyacı Var”
“Çaybaşında konaklama sorunu da büyük sıkıntı yaratıyor. Bina sıvası uyarısına bir iki vatandaş dışında kimse uymadı. Yani Çaybaşında ki memur kitlesi burada kalmıyor. Kalmamakta biraz haklılar. Tatilde memurların aktivite yapacağı hiçbir şey yok. Çaybaşının konut ihtiyacı var. Memurların Çaybaşında kalmasını sağlayacak ortam yaratmak gerekiyor. Bu durum ekonomik olarak Çaybaşını yükseltecek bir hamle olur ama maalesef bu durum gerçekleşmiyor”
“Çaybaşı ve İlküvez Ordu’nun Çöp Yükünü Taşıyor”
“Çaybaşı ve İlküvezin en büyük sorunu çöp tesisi sorunudur. Geçmiş dönemde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ve Çaybaşı başkanı bu sorunu bize bela ettiler. Çöp preslenmiş ve ayrıştırılan bir çöp olarak enerjiye dönüşecekti. Bugün Avrupa ülkelerinde çöp tesisi nasıl yapılır ve nasıl enerjiye çevriliyor bir baksınlar. Siz sıvı çöpü alıp İlküveze dökerseniz tabi ki doğaya zarar verirseniz. ÇED raporunda bu konuyla ilgili alınmış kararlar var ve bu doğaya büyük zarar veriyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi nereden hareket ettiyse oradan çöp kokusu başlıyor. Sulu çöp getiriliyor ve çöp suyu yollara dökülüyor merkeze geliyorlar yollar bozuluyor. Büyükşehir Belediyesi kusura bakmasın biz bu çöp sıkıntısını çekiyorsak yollarımızdan da yapılması gerekiyor. Çaybaşı ve İlküvez Ordunun çöp yükünü taşıyor. Biz sulu çöpün Çaybaşına getirilmesini istemiyoruz. Ne değişti de bu karar alındı? Kamuoyunu bilgilendirilmesi gerekiyor. Ordu Büyükşehir Belediyesinin yasalara uygun hareket etmesini istiyoruz. Doğaya zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirmelidir. Yetkililerden herhangi bir çözüm alamıyoruz.”
“Öğrenci Üzerinden Tasarruf Yapılmaz”
“Çaybaşı lisesi camiyle takas yapıldı. Kültür binası liseye verildi ve 9 yıldır burada eğitim veriliyor. İlçe Milli eğitim müdürü burada diyor ki ben buraya Öğretmen evine çevireceğim ve öğretmen evi zaten mevcut şekilde duruyor. Burada ki öğrencileri de İmam hatip lisesine göndermeyi düşünüyor. Peki İmam Hatip Öğrencileri ve Düz Lise öğrencilerinin aynı okulda okuması doğru mudur? Biz bu konuyu herkesle görüştük. Halkta, Velilerde bu durumun gerçekleşmesini istemiyor. Eğitim konusunda da Çaybaşında eksikler çok fazla ve pandemiyle birlikte eğitim eksikliği yaşıyoruz. Bu bölgede eğitim eksikliğinin giderilmesi gerekiyor. Öğrenci üzerinden tasarruf yapılmaz. Öğrenci ne istiyorsa karşılanmalıdır.”
“Ünye İl Olursa Daha Yeterli Hizmet Alırız”
“Çaybaşı nüfusuna göre hizmet alıyor. Ünye’nin il olmasıyla biz bu hizmetlere daha kolay ulaşacağımızı düşünüyoruz. Ünye İl olursa kapanan bazı belediyeler açılır ve daha yeterli bir hizmet almış oluruz. Çöpün kahrını da bir çok konunun kahrını da biz çekiyoruz. Bize bu kahırlardan dolayı bize öncelik tanınması gerekiyor. 2025 yılında bu sorunların konuşulmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.