https://youtu.be/_Cvr0RbfWi4
Çaybaşı’nda Çöp Tesisi Skandalı: Zehirli Sular Doğaya ve Halk Sağlığına Tehdit
Ordu’nun Çaybaşı ilçesi İlküvez Mahallesi'nde bulunan çöp tesisi, çevreye saldığı kirli sularla büyük bir çevre felaketine yol açtı. Tesisin kirli sularının derelere bırakılması nedeniyle daha önce kırmızı alabalık ölümleri yaşanmış, sıcak yaz günlerinde derede serinlemeye çalışan vatandaşlar çeşitli hastalıklara yakalanmıştı.
Güler halk sağlığını hiçe saydı
Çevre halkının yoğun mücadelesi sonucunda mühürlenen katı atık çöp merkezi için bilirkişi heyeti tarafından inceleme yapıldı. Ancak, incelemenin ertesi günü Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in şaşırtıcı bir hamlesi gündeme oturdu. Güler, çöp tesisinin bulunduğu bölgeye giderek derelere alabalık yavruları bıraktı. Bu hareket, vatandaşlar tarafından gerçeği saptırma ve yanıltma çabası olarak değerlendirildi.
Olayın hemen ardından ortaya çıkan görüntülerde, çöp tesisinden ormanlık alana motorlarla zehirli suların salındığı, bu suların Curi ve İkizce derelerine ve yeraltı kaynaklarına karıştığı iddia edildi. Çaybaşı Şelaleleri’nin de bu kirlilikten etkilendiği belirtildi.
Skandal görüntülere tepki büyük
Türkiye Çevre ve İnsan Hakları Platformu temsilcileri, “Yöneticilerin yanlış politikalarının sonucu olan çöp tesisi fiyaskosu, Sayın Hilmi Güler’in derelere balık bırakmasıyla daha da büyük bir skandala dönüştü. İnsan sağlığıyla oynanıyor ve vatandaşlar yanıltılıyor” açıklamasında bulundular. Ayrıca, Başkan Güler’i önlem almaya ve gerçekleri açıklamaya davet ederek durumu kınadılar.
Bu gelişmeler üzerine, çevre halkı ve sivil toplum örgütleri, çöp tesisinin kapatılması ve çevreye verilen zararın giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
YORUMLAR
Genel
Çok Okunanlar
1
Ünye’de Kardeşler Arasındaki Tartışma Silahlı Kavgaya Dönüştü: 1 Ölü
2
Zeki Fidan: Erenyurt Kalesi Turizme Kazandırılmayı Bekliyor
3
Fındık Üreticisinden Erdoğan’a TMO Çağrısı
4
Ordu’da Fındık İşçilerinin Kaza Sonrası Kavgasında Keser Kullanıldı
5
Ordu Dahil 48 İlde Yeni Nesil Suç Örgütlerine Operasyon: 1.008 Şüpheli Hakkında Gözaltı Kararı

Yükleniyor...