İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle Ordulu arıcılara yönelik “Sağlıklı Arı, Sağlıklı Yaşam – Arı Ürünlerinin Çeşitlendirilmesi, Arı Sağlığı ve Koloni Yönetimi” adlı eğitim programı gerçekleştirildi.

Programa Yoğun Katılım

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen programa Vali Muammer Erol’un yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Nizamettin Açıkbaş, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Burhan Kılıç, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ve çok sayıda arıcı katıldı.

Ordu Bal Üretiminde Türkiye Birincisi

Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Ordu’nun arıcılık potansiyeline dikkat çekti. Ay, çiçeklenme döneminin kısa olmasından dolayı arıcıların büyük çoğunluğunun gezginci arıcılık yaptığını belirtti.

Arıcılık Kayıt Sistemi verilerine göre 2025 yılında Ordu’da 645 bin arılı kovan bulunduğunu ve kovan başı bal veriminin 26 kg olarak tespit edildiğini açıklayan Ay, “İlimiz toplam 16 bin 750 ton bal üretimi ile Türkiye’de birinci sıradadır” dedi.

Ay ayrıca, 2024 yılında 563 bin 521 koloni için toplam 84 milyon 580 bin TL destekleme ödemesi yapıldığını, 2025 yılı desteklemelerinde birlik üyesi yetiştiricilere kovan başı 140–266 TL, üye olmayanlara ise 100–170 TL ödeme yapılacağını belirtti.

Eğitimler ve Proje Destekleri Sürüyor

Arıcılara yönelik eğitim çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini belirten Ay, Halk Eğitim Müdürlükleri iş birliğiyle açılan arıcılık kursları sayesinde yetiştiricilerin daha bilinçli çalışmasının sağlandığını ifade etti.

Ayrıca çeşitli projeler kapsamında polen tuzakları, enerji sistemleri, boş kovan ve baraka gibi ekipmanların üreticilere temin edildiğini belirten Ay, Bolaman Çayı Havzası Projesi (TULİP) kapsamında 48 yetiştiriciye 50 adet polen ve propolis tuzaklı arılı kovan dağıtıldığını söyledi.

Ay, Ordu’nun bal ihracatına ilişkin şu verileri paylaştı:
2023 yılında 723 ton 335 kg, 2024 yılında 598 ton 825 kg, 2025 yılında ise 371 ton 171 kg bal ihraç edildi. Son olarak İngiltere’ye 8 ton 827 kg bal gönderildi.

Birlik ve Enstitüden Destek Açıklamaları

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, birlik olarak arıcıların her zaman yanında olduklarını ve destekleme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu ise arıcılığın önemine dikkat çekerek arı zehiri üretimiyle ilgili çalışmalara değindi. DOKAP desteğiyle arı zehiri ekipmanlarının dağıtılacağını söyleyen Cınbırtoğlu, “Bal Evi” projesiyle üreticiden halka doğrudan bal ulaştırmayı hedeflediklerini, ayrıca belirli sayıda analiz hizmetinin ücretsiz sunulacağını belirtti.

Uzmanlardan Teknik Eğitim

Program kapsamında Doç. Dr. Ayşe Ebru Borum, arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, arı sağlığı ve koloni yönetimi konularında eğitim verdi. Dr. Samet Okuyan ise yetiştirme teknikleri ve genetik etkileşimlerin ana arı kalitesine etkilerini anlattı.

Plaket Töreni Düzenlendi

Eğitim programının ardından plaket töreni gerçekleştirildi. Arıcılık sektörüne sunduğu katkılardan dolayı Vali Muammer Erol’a, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi tarafından plaket verildi.

Vali Muammer Erol da İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Enstitü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Nizamettin Açıkbaş, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Burhan Kılıç, Doç. Dr. Ayşe Ebru Borum ve Dr. Samet Okuyan’a katkılarından dolayı plaket takdim etti.

Amaç: Arıcıların Teknik Kapasitesini Artırmak

“Sağlıklı Arı, Sağlıklı Yaşam” temasıyla yapılan eğitim programında; arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, arı sağlığı, koloni yönetimi, ana arı yetiştiriciliği ve genetik etkileşimler gibi konularda arıcıların teknik kapasitesinin artırılması hedefleniyor.