eskort samsun

ÜNYENETHABER

Otizm Spekturum Bozukluğu olan çocukların ve ailelerin yaşadığı Zorluklar

Otizm Spekturum Bozukluğu olan çocukların ve ailelerin yaşadığı Zorluklar
24 Ocak 2021 - 16:57

Bugün Otizm Spekturum Bozukluğu olan çocukların ve ailelerin yaşadığı bazı zorluklardan bahsederek farkındalığı arttırmak adına konuşalım mı?

Otizm Spekturum Bozukluğu, genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Adına tepki vermeme, göz teması kurmama, gecikmiş konuşma, hiperaktivite veya fazla sakinlik, yaşına uygun normal gelişim becerilerini tamamlayamama, sarılma veya öpme gibi fiziksel temaslardan kaçınma gibi etkiler ile belirti göstermektedir. Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamının ilk yıllarında belirti gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde artık otizmin görülme sıklığı artmaktadır fakat hâlâ otizmi,  belirtilerini ve tedavi şeklini bilmeyen milyonlarca insan bulunmaktadır. Bu konuda en çok zorlananlar da sanırım toplumun bilinçsiz kişileri ile karşılaşan otizm tanılı bireyler ve aileleridir

Çocukları ve aileleri bu özel durumundan dolayı ötekileştirmek ne kadar doğru sizce? Otizm tanısı konan çocukları iyileştirmek, toplumdaki bazı düşünce yanlışları olan insanları iyileştirmekten daha kolaydır. Çocukların ve ailelerinin psikolojik olarak etkilenmesine sebep olan aslında çevrelerindeki değişik etmenler ve kişiler olabilmektedir.

  Otizm ailelerinin duymaktan sıkıldığı bazı cümleler bulunmaktadır. Bu ifadeler;

– Benim çocuğuma da bulaşır mı? – Bununla nasıl başa çıkıyorsun? – Eğitime o kadar para veriyorsun bir işe yarıyor mu? – Bu çocuk da bizim sınıfta olacak mı? – Bu çocuk da oynamayı bilmiyor ki! – Ne zaman normale dönecek? – Bu da senin imtihanın herhalde? – Konuşabiliyor mu? – Doktora/hocaya götürdünüz mü? – Doğuştan mı böyle? – Bu ne biçim çocuk, ilaç kullanıyor musunuz? – Çocuğunla ilgilenmediğin için mi böyle oldu? – Saldırır mı? – Allah beterinden korusun. – Hiç belli olmuyor, ben normal sanmıştım. – Otistik mi? – Eğitim alırsa düzelir mi? – Kardeşi de böyle mi, genetik mi acaba?

  İşte bunları duymaktan sıkıldık! Otizme dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmamız gerekmektedir. Bu cümleleri söylemek yerine önce neler olup bittiğini anlamamız ve ona uygun şekilde davranışlarımızı şekillendirmemiz, cümlelerimizi özenle seçmemiz daha doğru olur.   Otizm hastalık değil, farklılıktır.

ZEYNEP TUNA

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-