eskort samsun

ÜNYENETHABER

ORGAN BAĞISI SEMİNERİ YAPILDI

ORGAN BAĞISI SEMİNERİ YAPILDI
18 Şubat 2015 - 10:05
VİDİNLİ HALK EĞİTİM MERKEZİ
 DSCN7101
Türkiye Kadınlar Birliği Ünye Şubesi, organ bağışı ve organ bağışının önemine dikkat çekmek için kadınlara yönelik eğitim semineri düzenledi.
Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda Türkiye Kadınlar Birliği Ünye Şubesi tarafından organ bağışı ve organ bağışının önemine ilişkin seminer düzenlendi.Kadınlara yönelik düzenlenen seminerde Ünye Devlet Hastanesi Doku ve Organ Bağışı Birim Sorumlusu Songül Cumhur Baykal bilgi verdi.Organ naklinin ne olduğu, hangi organların nakledilebildiği konusunda kadınları bilgilendiren Baykal; “Organ bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarınızın başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesidir. Organ nakli ise vücutta görevini yapamayacak düzeyde hasar gören bir organın yenisi ile değiştirilmesi işlemidir.“dedi.Hastanın yoğun bakım ünitesinde beyin ölümünün gerçekleşmesi, yani tıbben yaşamın sona ermesi sonrasında bağışlanan organların alındığını belirten Songül Cumhur Baykal, “Organ bağışı bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar. Organ nakli canlıdan canlıya yapılabilir ki, bu bizim istemediğimiz bir durum. Çünkü yaşayan her canlı bizim için önemlidir, kimsenin hayatının tehlikeye düşmesini istemiyoruz. Yani bizim ilk etapta yapmak istediğimiz ölüden canlıya, yani beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden organı alıp canlı bir kişiye nakletmektir” diye konuştu.Ülkemizde organ naklinin başarılı sonuçlarla gerçekleştirildiğine dikkat çeken Baykal, “Ülkemizde ilk kez 1975 yılında canlıdan canlıya böbrek nakli gerçekleştirilmiş, 1978 yılında ise kadavradan canlıya böbrek nakli gerçekleştirilmiştir Akciğer, karaciğer, kalp, böbrek ve bağırsak, dokular olarak ise kalp kapağı, kemik, kornea, kemik iliği ve deri transplantasyonları şuan ülkemizde oldukça başarılı olarak gerçekleştirilmektedir.” dedi.

Seminerde organ nakli ve bağışı ile bilgilendirme yapıldıktan sonra, katılımcılar merak ettikleri soruları sorarak cevap buldu.

 

VİDEO HABERİ HAZIRLANIYOR

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-