eskort samsun

ÜNYENETHABER

İLKBAHAR GRİBİNE DİKKAT

İLKBAHAR GRİBİNE DİKKAT
10 Mart 2015 - 0:44

 

DSCN8823

Kış aylarında en sık görülen enfeksiyonlardan bahseden Dr. Ali Arif ÖZSÖZ, ”Grip sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu,bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel,yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır” dedi. Nezle ve grip burun akıntısı, halsizlik, ateş, öksürük gibi belirtileri olan ve insandan insana kolayca bulaşabilen bir hastalıktır.

Dr. Ali Arif ÖZSÖZ, bulaşma yolları ile ilgili olarak, Aynı ortamda havayı soluyan kişilerin öksürürken, hapşırırken virüslerin etrafa yayılması yoluyla bulaşabileceği gibi hasta insanın elinden başka insanlara virüslü salgılar bulaştırması da hastalığın yayılmasında etkendir. Toplu yaşanılan alanlarda ve özellikle de risk grubunun çok olduğu yerlerde, hem hızlı yayılmakta hem de daha ciddi hastalık tablolarına sebep olduğunu ifade etti.

Grip kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterilen belirtiler soğut algınlığı (Nezle) ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak ta gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder.

Nezle’de eklem kas ağrısı ve kırgınlık  genellikle yoktur. Ateş görülmekle beraber bazen çocuklarda hafif görülebilir ve ayakta geçirilir. Gripte ise durum daha farklıdır. Eklem kas ağrısı  ve kırgınlık belirgin şekilde ve şiddetli hissedilir. Özellikle ilk bir kaç gün süren yüksek ateş ve yatak istirahati gerektirecek kadar halsizlik görülür. Hastalık belirtilerinin olması halinde mutlaka bir doktora başvurulması hem hastanın kendi sağlığı hem de yakınlarının sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Nezleden ve gripten korunabilmek için aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Daha sonra sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı, bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır. Kapalı alanlarda pencereler açılarak havalandırılmasının önemine dikkat çeken Dr. Ali Arif ÖZSÖZ, Mevsimsel grip hastalığından korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalıdır dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-