eskort samsun

ÜNYENETHABER

UZMANINDAN FINDIKÇIYA TAVSİYELER

UZMANINDAN FINDIKÇIYA TAVSİYELER
01 Nisan 2022 - 0:30

Her hafta Salı günü Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün’ün moderatörlüğünde A52 TV ekranlarında izleyicilerle buluşan “Toprağın Bereketi” programı, bu hafta da çiftçilere önemli bilgilerle vatandaşların karşısına çıktı.

Ordu’nun Gülyalı ilçesinden canlı yayın ile A52 TV izleyicileriyle buluşan Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, bu hafta programda bahçelerdeki budamanın önemi, fındıkta don olayı ve dona karşı alınacak önemler hakkında çiftçilere altın değerinde bilgi ve tavsiyeler verdi.

“Fındıkta Budamanın Önemi Büyüktür”

Budamanın fındıktaki verimi %30 ile 40 arasında arttığını söyleyen Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün’ün, “Bu sene ekonomik durumlardan dolayı gübreleme uygulamalarını eksik olduğunu düşünüyorum. Fındıktaki budama verimi %30 ile 40 arasında arttırıyor. Sonbaharda iyi bir budama yapılması gerekiyor. Gübre kullanımında da budamanın önemi büyüktür. Eğer bahçeleri kıştan hazırlamıyorsak, ilkbaharda sorunlarla karşılaşabiliriz. Budama TARSİM için de önemlidir. Eksper bahçeye geldiğinde ilk baktığı budamadır. Hem don hem besleme hem de bakım için budama olmazsa olmazdır. Budama bitkiyi gençleştirir ve yaşam enerjisi verir” dedi.

“TARSİM Budamaya Dikkat Ediyor”

TARSİM ekspertizlerinin bahçelerdeki budamaya dikkat ettiklerini belirten Gün, “Bahçede don olayından az etkilenmek için bahçede lastik ve saman yakılabilir, sisleme denilen uygulamalar yapılabilir. Önümüzdeki günlerde TARSİM eksperleri ihbarda bulunan çiftçilerin bahçelerine girecekler ve tespitler yapacaklar. TARSİM dekardaki dal ve verime dikkat etmektedir. Sigorta yapımında da son günü beklememek gerekmektedir. Son günden 10 gün öncesinde bu işlemler tamamlanmalıdır” diye konuştu.

“Orta Kesimlerde Don Sıkıntısı Var”

250 ile 500 rakımlı bölgelerde don ile ilgili sıkıntılar olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, “Bahçelerdeki karanfillerin rengini kahverengi görüp de içinin de etkilendiğini düşünmemek gerekmektedir. Karanfilin üstünde dört ile 5 katman vardır. Bunlar döllenmenin olduğu bölgeyi korumaktadır. Bu kahverengilik don olduğunu göstermemektedir. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle don zararı görülebilir hale geldi. Gürgentepe, Ulubey bölgesindeki yüksek kesimlerde ağırlıklı olarak çakıldak fındık bulunduğu için buralarda yanma riski tespit edemedik. Ancak dere yatağı olan bölgelerde, palaz ve yağlı fındığın bulunduğu 250 ile 500 rakım arasında bulunan orta kesimlerde sıkıntılar var” şeklinde konuştu”.

“Yaprak Gübresi Zamanı”

Önümüzdeki aylarda yaprak gübresi atılma zamanı olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, “Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaprak gübresi uygulayabiliriz. Bu gübre fındığın sap kısmını güçlendirmek için önemlidir. Bu gübre Sonbahar ’da hasattan sonra da kışı rahat geçebilmesi için kullanılabilir. Fındık ailelerin geçim sağladığı tarımsal bir üründür. Hiçbir şey yapmadan bu ürünü arttırmak mümkün değildir. Bundan dolayı bahçelerimizi koruyup bakımını ve budamalarını yapmamız gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-