eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYE’DE RAMAZAN ZAMLARINI ARAŞTIRDIK

ÜNYE’DE RAMAZAN  ZAMLARINI ARAŞTIRDIK
01 Nisan 2022 - 0:33

Ülke genelinde olduğu gibi Ünye’de Ramazana bir gün kala kırmızı et, tavuk, şeker, et, süt olan ana gıda maddelerine peş peşe zamlar geldi.

Ramazan ayı nedeniyle vatandaşların en çok ihtiyaç duyacağı besin maddeleri olan gıdalarda, yüksek artış vatandaşların şimdiden belini bükmeye başladı. Özellikle kuru gıda maddeleri gibi sofralardan eksik olmayan ürünlere gelen zamlar, şimdiden vatandaşları kara kara düşündürmeye başladı.

“Ete Zam”

Ramazana bir gün kala et fiyatlarına bugünden geçerli olmak üzere yeni bir zam yapıldı. Yapılan zam sonrası mevcut fiyatların 10 ila 15 lira arasında artacağı belirtilirken, Ramazan Bayramı’na kadar ise kırmızı etin fiyatına 5-6 lira daha zam yapılabileceği ifade edildi. Kırmızı et fiyatına geçtiğimiz gün yapılan yüzde 48’lik zammın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ramazana kadar ucuz etin vatandaşla buluşması için talimat vermişti. 27.11.2021 tarihinde, toptancının dana karkası perakende esnafına kilosu 49 liraya verirken, 29.12.2021 de 61 liraya çıktı. Ocak ile Mart 2022 arasında et fiyatları toptanda yüzde 20-25 oranındaki artışla 80-85 lira bandına geldi. Ancak zamla dana karkasın kilosu 90 liraya ulaşırken, 31 Mart itibariyle yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 10-15 lira civarı zam olarak yansıyacak.

“Tavuk’ta Zamdan Nasibini Aldı”

Peş peşe gelen zamlar nedeniyle tavuk fiyatları da zamlardan nasibini aldı. Özellikle et fiyatlarında meydana gelen artıştan kaynaklı olarak tavuk fiyatları da zamdan etkilenen gıda ürünü arasında yerini aldı.

“Hurma Fiyatlarına Yüzde 35 Zam”

Ramazan ayın nedeniyle özellikle oruç açılırken kullanılan besin gıdası olarak vatandaşların tükettiği hurmada zamlardan nasibini aldı. Özellikle İrfan Hurması, Kudüs hurması ve Medine hurması olarak satılan ürünlerde ramazan öncesi zam furyasından etkilenen gıdalar arasında.  Hurma fiyatları ise şöyle, İran Hurması 25 TL, Kudüs hurması 100 TL, Medine 85 liradan satılıyor.

“Günlük İftar Sofrası Cep Yakıyor”

Bu sene ramazan ayı nedeniyle günlük iftar sofraları ise artan fiyatlar sonrasında cep yakmaya başladı. Özellikle bir iftar sofrasının maliyeti son bir yılda ikiye katlandı. Dar gelirli vatandaşların alım gücünün azalmasıyla birlikte alışveriş yoğunluğu ise pazarda az görüldü.

“Yumurta’ya Zam

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı olan  hurma, kırmızı et, tavuk, zeytin, peynir, bakliyat gibi çoğu ürüne zam gelirken, sahurun olmazsa olmaz gıdası yumurta ise zamlanarak iki katına çıktı.Ramazan sofralarındaki 5 temel üründen biri olan yumurta fiyatları da katlanmış durumda. 30’lu yumurtanın fiyatı 40 Liradan satılıyor.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-