eskort samsun

ÜNYENETHABER

“Ufak Bir Kıvılcım Yangının En Büyük Tetikçisidir”

“Ufak Bir Kıvılcım Yangının En Büyük Tetikçisidir”
28 Mart 2022 - 2:19

A52 TV ekranlarında her Çarşamba günü Yunus Zor’un moderatörlüğünde sunulan Başkanla 52 Dakika programının bu haftaki konuğu Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yusuf Çınkıl oldu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesine ait personellerin çalışmaları, yangına müdahale, olası afetler, ve itfaiyenin göreviyle alakalı bir çok konunun işlendiği programda Daire Başkanı Yusuf Çınkıl merak edilenleri anlattı. Özellikle yaz aylarında meydana gelen örtü yangınları, piknik sonrası yapılması gerekenleri vatandaşlarla paylaşan Çınkıl, herkesin dikkat edeceği konuları Yunus Zor’un moderatörlüğünde Başkanla 52 Dakika programında anlattı.

”Tekkiraz’a İtfaiye İstasyonu Kuruyoruz”

Ordu Büyükşehir Belediye İtfaiye Daire Başkanı Yusuf Çınkıl, “ İtfaiye Daire Başkanlığı olarak biz 19 ilçemizde 21 istasyonla 54 araçla, toplamda da 293 personelimizle görev yapmaktayız. Bununla birlikte bazen merkeze uzak olan mahallelerimiz var ve bunun neticesinde kırsal mahallelerimizde tamamen gönüllülük esasına dayalı gönüllü itfaiye istasyonlarımız var. Bu anlamda Gölköy, Güzelyurt Mahallemizde, Akkuş Salman Mahallemizde, Çaybaşı İlküvez Mahallemizde ve Ünye Tekkiraz Mahallemizde gönüllü itfaiye istasyonlarımız var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatlarıyla Tekkiraz Mahallemizde gönüllü değil, bir itfaiye istasyonu kuruyoruz. Şu anda hazırlıklar tamamlanma aşamasında ve en kısa süre içerisinde o alanda istasyonumuz hizmete açılmış olacaktır” dedi.

“Sadece Yangına Değil Toplumsal Olaylara Ve Doğal Afetlere de Müdahale Ediyoruz”

İtfaiyenin sadece yangın söndürmeden ibaret olmadığını söyleyen Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yusuf Çınkıl,” İtfaiyecilik sadece yangın söndürme, sadece bir ateşe müdahale etmemektedir. Bizler yeni geldiğinde doğal afetlerde, hayvan kurtarmada, olabilecek deprem durumlarında her zaman sahaya çıkarak müdahaleler gerçekleştiriyoruz. Örneği Elazığ depreminde büyükşehir belediyemizde bir seferberlik ilan edilmişti. Ve bu deprem sonrası halk olarak birbirimize kilitlenerek belediyemiz bünyesinde vatandaşlarımız her türlü olabilecek ihtiyaçları itfaiye merkezimize getirdi. Burada bölgeye ilk ulaşan ekiplerden birisi ise büyükşehir itfaiyemiz oldu. Tabi bu gibi durumlarda müdahale olması gibi durumlarında ise büyük bir tecrübeyle donanmış ekip arkadaşlarımızın olması gerekmektedir. Bizde bu anlamda personellerimizi her türlü koşullara göre hazır tutarak sıkı bir eğitime devam ediyoruz. Biz ekibimizle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

“Her Yıl Ekibimize Düzenli Eğitim Veriyoruz”

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından itfaiye eğitim merkezi olan OBİTEM’de yapılan çalışmaları anlatan Çınkıl, “ Biz burada uygulamalı ve pratik eğitimlerimizi veriyoruz. OBİTEM’de vatandaşlarımızdan talep gelmesi halinde ilk yardım eğitimleri de verebiliyoruz. Sadece bunlarla değil önleme faaliyetleri de verebiliyoruz. Bir binanın yeni yapılması durumunda yangın emniyet raporu olması durumunda bunların tespitini yaparak o işletme sahibine bilgileri vererek eksikliklerinin giderilmesini söylüyoruz” şeklinde konuştu.

“Mutlaka Her Sene Baca Temizliği Yapılsın”

Kış ayları nedeniyle sobadan çıkan dumanlardan zehirlenmemesi yönünde vatandaşlara uyarılarda bulunan Çınkıl, “Vatandaşlarımızın mutlaka işletmelerde ve evlerde bacalarda mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. Her yıl bunun düzenli olmasını öneriyoruz. Çünkü en çok zehirlenmelerin olduğu veya baca temizliğinin yapılmasının en çok önemli olduğunu kış aylarında anlıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız çekinmeden bizleri arayabilir, merkezimize gelebilir veya 112 sağlık ocaklarından bilgi alabilirler” ifadelerini kullandı.

“Küçük Bir Kıvılcım Koca Yangına Neden Oluyor”

Orman yangınlarında dikkat edilmesini ve ufak bir kıvılcımın yangına en büyük sebep olduğunu söyleyen Çınkıl, “Orman yangınları en çok fındık öncesi oluşmaktadır. Özellikle pikniğe gittiğimiz yerde mangal gibi durumlarda iyice söndürülmeden o alandan ayrılmayalım. Bir kıvılcım koca bir örtüyü veya koca bir alanı yakabilir. Ufak bir kıvılcımı asla küçümsemeyelim. Özellikle güneşin sert olduğu zamanlarda yangına müdahale zorlanıyor. Çünkü güneşin sıcaklığı da yangını tetikleyen bir durumdur. Bahçe temizlikleri sonrası her sene onca uyarılarımıza rağmen bir yangın çıkması söz konusu oluyor. Biz söndü dediğimiz asıl bir alevi yangına dönüştürerek büyük bir alana zarar verebiliriz. Vatandaşlarımızdan ricamız ise iyice söndürülmeden ve emin olmadan asla o alandan ayrılmayalım” diyerek sözlerini tamamladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-