eskort samsun

ÜNYENETHABER

Suyabatmaz, “Ünye’de Böyle Bir Proje Yapmak Her Yiğidin Harcı Değil”

Suyabatmaz, “Ünye’de Böyle Bir Proje Yapmak Her Yiğidin Harcı Değil”
27 Mayıs 2022 - 0:40

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan Ünye Limanı için sıcak gelişme yaşandı. Bu gün yapılan ihaleye katılan olmazken, sürecin devam ettiği öğrenildi. Her Çarşamba Günü KARTEGDER Başkanı Cihan Çakır’ın Başkanla 52 Dakika Programının bu haftaki konuğu Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz oldu.

Konuyla ilgili KARTEGDER Başkanı Cihan Çakır’ın sunduğu Başkanla 52 Dakika programının konuğu olan ve açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Asım Suyabatmaz, “Şu an Ünye Limanıyla ilgili sayın başkanımız Mehmet Hilmi Güler başkanımız geldiği günden itibaren ortaya koymuş olduğu bir vizyon var.  Bu bölgenin lojistik olarak konumlandırıldığı bir Ünye limanı var. Bu ise Akdeniz Karadeniz bağlantı yolu, Karadeniz’in sahil şehri ve diğer ülkelerin son derece ulaşım kolaylığı olması açısından Ünye limanını son derece önemli buluyor. Bu anlamda geldiği ilk günden itibaren Ünye limanını hep gündemde tuttuk ve içerisine yatırıp yaptık. Dolayısıyla Ünye’yi bu noktada bir liman merkezi olarak gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bu anlamda limanın kapasitesini büyütmeye ihtiyacımız var. Çünkü eğer bir lojistik üstü olmak istiyorsak daha donanımlı olması lazımdı. Bu anlamda arka taraftaki depolanma sahalarının alanlarını oluşturduk. Bölgede istihdam bölgede ekonomiyi arttırmak için yap, işlet devret model üzerinde karar verildi. Bu yap işlet devret modelini bir ihale vasıtasıyla yapmak istedik.  Bu günde çokça konuşulan ihale günümüz vardı. Bu anlamda henüz dosya veren olmadı. Fakat ihale sürecimiz bir süre daha devam edecek. Buradaki rakam 200 milyon dolarlık bir yatırımdır. Bunu sadece Ünye diye düşünmemek lazım. Bütün havza ve bölgenin kalkınacağı bir yer olacak. Tabi bu bölgede çok iyi planlanması yapılan bir bölgedir. Dolaysıyla bu sürece devam ececeğiz. Bunu Başkanımızın doğrultusunda aktif olarak Ünye’ye kazandırmış olacağız” dedi.

“Büyükşehir O Şehrin Ağabeyi Konumundadır”

Ordu Büyükşehir Belediyesinin diğer 19 ilçe belediyelerle ilişkisini anlatan Asım Suyabatmaz, “Bildiğiniz gibi ülkemizin birçok yerinde yine büyükşehir belediyeleri var. Bu kapsamda büyükşehir her zaman bir şehrin ağabeyi konumundadır. Çünkü ilçe belediyesinin bütçesi bile büyükşehir belediyesi meclisinden geçiyor. Bu anlamda ilçe belediyelerini en uçtan muhtarlarımız olan herkes için önceliklerimizi belirliyoruz. Bu anlamda belli başlı bölgelerde önceliklerimizi belirleyerek kamu menfaatini barındıran her şeyin iyisini yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla biz 19 ilçemizde muhtarlarımızda dâhil ve Gülyalı Belediyesi de dahil tam düzen içerisinde çalışıyoruz” diye konuştu.

“Komşunun Bahçesi İnsana Daha Güzel Görünür”

Ordu’nun 19 ilçesinde eşit çalışmalar yapılması konusuna değinen Asım Suyabatmaz, “Altınordu veya Ünye’ye daha çok yatırım yapılması gibi bir şey yok. Çünkü her zaman komşunun bahçesi insana daha güzel görünür. Sayın başkanımızın sloganıyla dediği gibi düşünen, yarışan, üreten Ordu diyerek çıkılan yolda hem kendi dinamiğimizi ve kendi iş potansiyelimizin gücünü arttırıyor. Mesela Fatsa, Ünye, Altınordu gibi yerlerde yapılan çalışmalardaki harcanan giderler aslında üst ilçelerde daha çok harcanıyor” şeklinde konuştu.

“Biz Kırsal Mahalle Statüsünü Kabul Ettik”

Büyükşehir olarak kırsal mahalle statüsünü hayata geçirdiklerini söyleyen Asım Suyabatmaz, “Geçtiğimiz yıllarda yaşanılan su sorunu ve kırsal mahalle statüsü konusunda bilgilendirmelerde bulunan Suyabatmaz, “Kırsal mahalle statüsü büyükşehir belediyeleri olan illerde yeni bir düzenlemeyle hayata geçti. Fakat büyükşehirlerde kırsal kesim ve şehir statüleri aynı sayılıyordu. Ancak yeni yürürlükte önce ilçe belediyelerinin kabul etmesi ve büyükşehrin onaylamasıyla birlikte bazı mahalleler eski kırsal olarak kaldı. Dolayısıyla su fiyatları, emlak fiyatları gibi olan ücretler eski fiyatlardan devam edecek. Bizlerde hiç tereddütsüz kırsal mahalle statüsünü kabul ettik” şeklinde konuştu.

“Gölet projesi hayata geçirildi”

Programda yol ve su konularına değinen Suyabatmaz, “Sayın başkanımız önceliği su ve yol çalışmalarına göreve gelir gelmez başladı. Yol ile ilk işimiz ekipman satın almamız oldu. Bunun yanında asfalt malzemesi satın aldık. Biz iki koldan çok kısa sürede çalışmalara devam ediyoruz. Yüceler, Aydıntepe gibi Ünye’mizde birçok grup yolumuz var. Sayın başkanımız bu anlamda su sorunuyla alakalı gölet projesini hayata geçirdi. Bunun hem vatandaşlarımız olarak hemde orman yangınlar gibi ihtiyaçlarımızda su sorunu olmadan geçireceğimiz bir yıl olacak. Sürekli haline getirmek için göletlerimizi faaliyete geçireceğiz” dedi.

“Ordu’nun turizm potansiyeli için çok çalışmalar yapıldı”

Büyükşehir Belediyesinin turizm anlamında yaptığı çalışmaları anlatan Suyabatmaz, “Turizm aslında bizim potansiyelimiz olan ama yeteri kadar kullanamadığımız bir sektördür.  Yani ileriki planlamalarımıza baktığımızda Ordu’nun turizm potansiyeli çok eksik. Ordu’da Perşembe, Mesudiye yaylalarımız var ve yol eksiğimiz var. Yine konaklama eksikliğimiz var. İlk göreve başlarken sayın başkanımız bungalov evler yapılacağı talimatını verdi. İlk çiviyi Çambaşı kayak merkezinde çakıldı. Daha sonrasında şu anda Ulubey, Akkuş Kertil’de konaklama alanlarımız oldu. Bunun yanında Ünye’de son yapılan çalışmalarda Çakırtepe, Asarkaya, Çınarsuyu gibi yerlerimizde gereken çalışmalar yapıldı” dedi.

“Bize gelen her talebi değerlendiriyoruz”

Kendilerine gelen her talebi değerlendirdiklerini söyleyen Suyabatmaz, “Kamu ortak alanını kullanım alanında çalışmalarımız var . Bunlar ise kent estetiğini koruyacak bir proje. Ancak uygun bulunan yerlerde bu çalışmalarımızı yapabiliyoruz. Evet belediyeler etkinlikler yapıyor ve bunlarda çok güzel. Ancak bizlerde Ordu olarak sayın başkanımız herkese imkan sağlamaya çalışıyor. Birileri bize gelip dediğinde bizim ürünlerimizi şurada sergilemek istiyoruz denildiğinde bizlerde elimizden geleni yapıyoruz. Mesela Ünye’de açılan kültür sanat konağında taş heykel sergisi var. Ve bizlerde bu konularda gerekli çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

“Dış montalama konusunda gerekeni yaptık”

Dış montalama konusuna değinen Suyabatmaz, “Montalama konusu bir önceyi yönetimden gelen bir konu. Ancak bir anlaşmazlık yaşanılması durumunda bizlerde itiraz dilekçesi için söyledik. Şu an bir ortak noktada bulunmuş durumdadır. Vatandaşlarımızda montalama konusunda gerekeni yaptık” dedi.

“Ünye’nin gerdanlık gibi sahili var  ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Bisiklet yolunda yapılan çalışmaları söyleyen Suyabatmaz,” Tam anlamıyla biz yaptığımız yolların görünüşüyle doğru yaptığımızı düşünüyorum. Evet kazalar olabiliyor bizlerde bunu görebiliyoruz. Ancak bisiklet yolunu ne kadar genişletebilirsek genişletebilelim yine kazalar olacaktır. Bu tamamen vatandaşın dikkat etmesi gerekiyor. Ünye sahiline bakıldığında gerdanlık gibi bir sahil var. Aynı formatta bir sahil güzergahımız var.  Mesela Ünye Belediyesi önünde eski iskele yanında bir çalışmamız var. O alan artık atıl bir görünümden çıkarak bir etkinlik alanına dönüşecek. Biz sadece orada bir peyzaj düzenlemesi yapmıyoruz. Burada da çok güzel bir alanda dinlenme gibi veya eğlence gibi bir alana ihtiyacımız vardı” dedi.

 

“Sahil yoluna orta refüj konulacak”

Ünye’nin yeni cadde ve trafik sorunlarıyla alakalı açıklamalarda bulunan Suyabatmaz, “Trafik probleminin Ünye’nin başlıca sorunları olduğunu biliyoruz. Bununla alakalı bir çok toplantı yaptık. Bu toplantılardan alınan kararlardan bir tanesi sahil yolunda yoğun parklanmalar olan alanlarda orta refüj koyulacak. Buda parklanmaları engelleyecektir. Niksar caddesinde ise yeni cepler yapılacak dolmuşlar için. Buda trafiğin tıkanmasının önüne geçileceğini düşünüyoruz. Şu an için Niksar caddesinde çift yönlü devam ediyoruz. Niksar caddesine çıkan yolların yönlerinin değiştirilmesini bu ay içerisinde veya ay ortalarında tamamlanmasını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Başkanımız Ünye’yi çöpten kurtardı”

Eski çöp alanıyla alakalı yapılan çalışmaları anlatan Suyabatmaz,” Eski çöp alanı yapılan çalışmalar neticesinde iyileştirilme yapıldı. Kokusu, mikrobu ve insanları rahatsız edici bir alandı orası. Ancak sayın başkanımızın çalışmalarıyla bu gün orası bir yeşilliğine dönmüş durumdadır. Başkanımız orada sorunlar yaşadı ancak eninde sonunda Ünye’yi bir çöpten kurtardı.

“Sorumluluğumuzun bittiği yerde ilçe belediyeleri devreye girmeli”

Sokak hayvanları konusuna değinen Suyabatmaz,” Bu konuda bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Biliyorsunuz Karadeniz’de en büyük hayvan hastanemiz var ve sokak hayvanlarımızı bu hastanede tedavi ettiriyoruz. Sorumluluğumuzun bittiği yerde ilçe belediyelerimizi devreye sokuyoruz. Biz bu anlamda iyileştirme noktasında biz devreye giriyoruz. Ancak ilçe olarak ilçe belediyeleri devreye girmektedir” dedi.

“Ünye konaklar şehri olabilir”

Ünye’nin tarihi anlamda zengin olduğunu söyleyen Suyabatmaz, “Ünye tarihi konakları korumakta çok ciddi bir potansiyele sahip. Bizlerde bu anlamda yürürler konağını atıl olarak kurtardık ve Kültür Sanat Konağı haline getirdik. Bunun gibi bir çok konak var. Ve Ünye konaklar şehri olabilir. Bunun yanında manyetik kum diye bir kumumuz var. Hepimizin bunun değerini bilmemiz lazım. Bu kumu herkese tanıtmamız lazım. Yine çamlık konusunda bakılacak olursak sayın başkanımız bütün imkanlarıyla birlikte çamlığı Ünye’li vatandaşlarımıza kazandırdı” dedi.

“Bu yaz Ünye engelliler plajına kavuşacak”

Engelliler konusunda Ünye’ye plan yapılacağı açıklamalarda bulunan Suyabatmaz, “Sayın başkanımız bu konuda çok hassas. Göreve gelir gelmez önceliğini engelliler konusunda çalışmalar başlattı. Mesela Engelsiz Taksi adında başlattığı proje sayesinde bu projeyle birlikte engelli olan vatandaşlarımızı istediği yerden istediği yere götürerek bir proje yaptı. Bunun yanında deniz kenarında engelsiz plajlar oluşturmaya başladık. Bunun örneği Perşembe’de var. Bu yazda Ünye’de ve Fatsa’da kavuşturacağız. Hem engelli vatandaşlarımız için kullanımı açısından zemin konforu çok üst düzeye çıkan yerler için yapılan kaldırımlar ve caddelerde uyguluyoruz” dedi.

“Burayı yapmak her yönetimin harcı değil”

Büyükcami çevresinde yapılacak olan Beylik Horusu çalışmalarına değinen Suyabatmaz, “Bu alan Ünye’nin değişim ve dönüşümünü gösteren en büyük yer olacak. Çünkü burayı yapmak her yönetimin harcı değil. Şehrin ortasında bir dönüşüm yapılıyor. Vatandaşlarımız mağdur olmasın ve uygun zaman diliminde boşaltım sağlanmasının ardından sanıyorum bir iki kiracımız sonrası bu ay sonu itibarıyla burada çalışmalara başlayacağız.

Ünye içinde bulunan binaların dış görünüşüyle alakalı konuşan Suyabatmaz,”Ünye gibi bir yerde büyük cami çevresinde örnek gösterecek olursak büyük bir değişim sonrası dışarıda bulunan vatandaşlar biz istemesekte kendileri binalarının güzelleşmesini isteyecek. Buda estetik açısından onlarında evlerinin değer ve kazanımlarının olmasını gösterir” diye konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-