eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ordu’da Ağaçlandırma Seferberliği Başlatıldı

Ordu’da Ağaçlandırma Seferberliği Başlatıldı
06 Mart 2015 - 1:07

DSC_6597

 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşi Emine ERDOĞAN’ın öncülüğünde, il valileri ve eşlerinin himayesinde, Türkiye’deki ormanlık alanların korunması ve ağaçlandırmanın teşvik edilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Ordu’da ağaçlandırma seferberliği başlatıldı.

 

Ordu’da başlatılan ağaçlandırma seferberliğinin ilk adımı bugün Vali İrfan BALKANLIOĞLU’nun Başkanlığında yapılan toplantı ile atıldı. Ünye Kaymakamı Mustafa DEMİR, Akkuş Kaymakamı Hüseyin ATİLA, Ordu Orman İşletme Müdür Vekili Serhan CÜCE, Ünye Orman İşletme Müdürü Ozan AYDIN, Ordu Orman Fidanlık Müdür Vekili Celal KAYA’nın katılımıyla yapılan toplantıda, ağaçlandırma seferberliği için yapılacak çalışmaların yol haritası belirlendi.

 

Vali İrfan BALKANLIOĞLU, tüm ilçelerde, Orman İşletme Müdürlüklerinin öncülüğünde yürütülecek olan ağaçlandırma seferberliği için başta yerel yönetimler olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

Toplantının amacıyla bilgi veren Vali İrfan BALKANLIOĞLU, “Ordu, ağaç ve yeşillik bakımından diğer bölgelere göre Karadeniz bölgesinde yer alması hasebiyle çok zengin görünmekle beraber aslında orman varlığı bakımından çok da zengin değil. Ordu’da % 30 civarında orman varlığı var. Ordu’da da bir zamanlar çok gürbüz ormanlar olduğu ifade ediliyor. Yeniden bir ağaçlandırma seferberliğiyle bozuk orman alanları, bozuk mera alanlarını ağaçlandırarak, orman varlığımızı büyütmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın eşi Emin ERDOĞAN Hanımefendinin öncülüğünde Türkiye genelinde bir çalışma başlatıldı. Zaten biz de Ordu’da ağaçlandırma çabası içindeydik. Çok geniş sahalarda ağaçlandırma çalışması yapacağız. İlimizde dört tane Orman İşletme Müdürlüğü var. Her işletmemiz bünyesinde 20 hektar alana ağaç dikmek istiyoruz. Bugün ağaçlandırma seferberliğimizin ilk toplantısını yapıyoruz. En kısa sürede arazide ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız” dedi.

Toplantıda, Türkiye’deki orman varlığının korunması ve daha da artırılması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yoğun çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Vali İrfan BALKANLIOĞLU, Ordu’da başlatılan ağaçlandırma seferberliğinin, Orman İşletme Müdürlüklerinin yatırım programında yer alan ağaçlandırma çalışmalarının dışında olacağını kaydetti.

 

Ordu’da yürütülecek ağaçlandırma seferberliğine, bir zamanlar orman olan ancak zamanla bozulan ve orman vasfını yitiren alanlardan başlanacağını ifade eden Vali İrfan BALKANLIOĞLU, mera vasfını yitirmiş alanlarda da ağaçlandırma çalışmaları yapılacağını söyledi.

 

Ağaçlandırılacak alanlara dikilecek ağaçların bölgenin yapısına uygun ağaçlar olacağını da belirten Vali İrfan BALKANLIOĞLU, ceviz, kestane, dut gibi yöreye uygun ağaçların dikileceğini ve bazı bölgelerde ‘Bal Ormanları’ oluşturulacağını sözlerine ekledi.

axsds

Toplantıda alınan kararlar ise şöyle:

 

1-      Ağaçlandırma seferberliği çalışmaları, Ordu, Ünye, Akkuş ve Mesudiye Orman İşletme Müdürlüklerinin görev ve sorumluk alanlarındaki tüm ilçelerde yapılacak.

 

2-      Ağaçlandırma seferberliği kapsamında yapılacak çalışmalar, Orman İşletme Müdürlüklerinin yatırım programlarında yer alan çalışmaların dışında olacak. Programlı çalışmalara ilave olarak yapılacak.

 

3-      Ağaçlandırma seferberliği kapsamında yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına, orman mülkiyetinde bulunan ancak bozulmuş ve orman vasfını yitirmiş alanlardan başlanacak.

 

4-      Mera vasfında olan ancak mera vasfını yitirmiş alanlar, Mera Komisyonu marifetiyle Hazineye devri sağlanacak. Hazine tarafından da tahsisi sağlanacak alanlarda da ağaçlandırma çalışmaları yapılacak.

 

5-      Bunların dışında devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde de ağaçlandırma çalışmaları yapılacak.

 

6-      Ağaçlandırma seferberliği kapsamında, yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının desteği alınacak ve talep edilmesi halinde “Hatıra Ormanları” oluşturulacak.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-