eskort samsun

ÜNYENETHABER

KAR YAĞDI FINDIK ÜRETİCİSİ ENDİSELİ

KAR YAĞDI FINDIK ÜRETİCİSİ ENDİSELİ
14 Şubat 2015 - 11:39

indir

Yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı Ordu’da da etkili oluyor. Özellikle yüksek rakımlı ilçelerde kar yağışının etkili olması üreticilerde geçen yıl yaşanan don afetinden sonra bu yılda fındıkta yeniden don yaşanıp yaşanmayacağı endişesi hakim.

Uzmanlar ise, bu mevsimde yağan kar’ın fındığa olumsuz değil tam tersine olumlu katkısı olduğunu belirtirlerken, “şuanda yağan kar ve beraberindeki soğuk hava fındığa zarar olmaz. Şuandaki yağan kar, fındıkta erken çiçek açmayı engelliyor. Mart ayının ortasına kadar yağan kar’ın fındığa zarar değil tam tersi faydası var. Ancak o tarihten sonra yağan kar fındığa zarar verir. Fındık kar altında dahi açabilir.”

Öte yandan Ulubey Ziraat Odası Başkanı Hikmet Poyraz, üreticileri tarım sigortası konusunda uyararak, “bundan sonra yapılacak tek şey fındık sigortası yaptırmaları. Üreticilerimiz sigortalarını yaptırsınlar. Geçen Ulubey’de sadece 560 kişi sigorta yaptırdı. 8 bine yakın üreticimiz var ve 17 bin ton fındık yapan bir ilçeyiz biz. Yarısı sigorta yaptırsaydı bizde ekonomik sıkıntı olmazdı. Neden yaptırmıyorlar bilmiyorum. 5 ton fındığı 100 kilo fındık parasına sigorta yaptırabiliyorlar.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-