eskort samsun

ÜNYENETHABER

İZİNSİZ DAĞITMAK YASAK

İZİNSİZ DAĞITMAK YASAK
29 Ocak 2015 - 12:04

 

BROŞÜR VE EL İLANI

2222

İşyerlerinin girişine ve binaların dış cephelerine asılan tabelalardan alınması nedeniyle esnaf ve sanatkarlar arasında tabela vergisi olarak bilinen İlan ve Reklam Vergisi, sadece bu tabelalardan alınmıyor. Ürün tanıtımı ve reklam amaçlı olarak bastırılan broşürler de ilan ve reklam vergisine tabi. Hatta sadece broşürler de değil, kataloglar, el ilanları, cep ve duvar takvimleri, biblolar veya benzerleri de ilan ve reklam vergisine tabi. Bu vergiye, esnafın kendiliğinden tabela vergisi olarak isim takması, bir çok esnaf ve sanatkara bu verginin sadece tabelalardan alındığı gibi bir izlenim uyandırıyorsa da durum daha farklı. Yani ilan ve reklam vergisinin konusu sadece tabelalar değil.

Belediye Gelirleri Kanununa göre İlan ve Reklam Vergisinin konusu oldukça geniş tutulmuş ve söz konusu kanunda ’’belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yapılan her türlü ilan ve reklam, ilan ve reklam vergisine tabidir’’ ifadesine yer verilmiş. Konu, her türlü ilan ve reklam olunca da yukarıda saydıklarımızın tamamı verginin konusuna giriyor.

Broşür ve Katalogların Vergisi Ne Kadar?

Yukarıdaki girişi okuyanların aklına ilk gelecek soru da haliyle ’’peki ne kadar vergi ödeyeceğiz bütün bunlar için’’ olacaktır. Kanunda İlan ve reklam vergisinin tarifesi düzenlenirken en az ve en çok tutarlar belirlenmiş ve bu tutarlar arasında kalmak kaydıyla tarifeyi uygulama yetkisi de belediyelere verilmiş. İlan ve reklam amacıyla dağıtılan broşür, katalog, cep ve duvar takvimleri, biblolar veya benzerlerinin her biri için 1 Yeni Kuruşla, 50 Yeni Kuruş arasında vergi ödenmesi gerekiyor. Ayrıca içeriği ne olursa olsun yapıştırılan türden çeşitli afişler ve benzerlerinin de her birinin metrekaresi için 2 Yeni Kuruşla 50 Yeni Kuruş arasında vergi ödenmesi gerekiyor.

Broşür ve Kataloglarda Kaç Nüsha Basıldığı da Belirtilecek

Ödenecek verginin toplam tutarı, bastırılan broşür, katalog ve benzerlerinin adedine göre hesaplanacağından, baskı sayısını düşük gösteririm diye düşünebilirsiniz. Örneğin 1000 adet broşür bastırıp bunu beyannamede 100 adet göstermeyi düşünüyor olabilirsiniz. Bu tür bir suistimalin önüne geçebilmek için kanuna şöyle bir madde eklenmiş; ’’…çok nüshalı olarak basılan ilan ve reklamlar üzerinde basımevinin ticari unvanı, adresi ve kaç nüsha olarak basıldığı ayrıca belirtilir.’’[1] Yani 1000 adet broşür bastırıyorsanız, bunların her bir nüshasında matbaanın unvanı ve adresi ile 1000 adet bastırdığınızı belirtmeniz gerekiyor.

Vergiyi Kim, Ne Zaman ve Nereye Ödenecek?

İlan ve reklam vergisinin mükellefi, yurtdışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişilerdir.[2] Bu kişiler, ilan ve reklam işinin yapılmasından önce ilgili belediyeye beyanname vererek vergiyi ödemekle yükümlüler. Örneğin menüde bulunan yemekleri ve bunların fiyatlarını gösteren bir broşür bastırmayı ve bu broşürleri de çevredeki konutların posta kutularına dağıtmayı düşünen bir lokantacı esnafı, bu broşürü bastırmadan önce bulunduğu yerin belediyesine giderek bir beyanname dolduracak ve bu broşürlerin vergisini ödeyecek. Broşürleri ise ancak vergiyi ödedikten sonra bastırabilecek. Konuya bu yönüyle bakıldığında verginin çok sayıda muhatabı olacağı ve bunların da kanunu her zaman bilemeyecekleri düşünülerek kanuna bir madde eklenmiş veilan ve reklam işlerini mutad meslek olarak yapanların, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri, mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaları zorunlu tutulmuş.

Buna göre broşür, katalog ve benzerlerini bastıracak olan yani ilan ve reklamı yapan esnaf ve sanatkarlar, bu işleri kendileri değil de bu konuda uzmanlaşmış profesyonel bir firmaya yaptırırlarsa, söz konusu firma, ilan ve reklam vergisini bu esnaf ve sanatkarların adına ilgili belediyeye yatırmak zorunda. İlan ve reklam hizmeti veren kişi yada firmaların, başkalarının vergilerini yatırmakla zorunlu tutulması nedeniyle, bu firmalara da ödeme tarihinde bir kolaylık sağlanmış. Söz konusu kişi yada firmalar, bir ay içinde yapmış oldukları ilan ve reklam hizmetlerinin vergisini takip eden ayın 20. günü akşamına kadar beyan ederek aynı sürede de ödeyecekler.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-