eskort samsun

ÜNYENETHABER

“Garnizon Şehitliği’ne Çelenk Sunuldu”

“Garnizon Şehitliği’ne Çelenk Sunuldu”
18 Mart 2015 - 16:45

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü Kutlandı

IMG_5047

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıldönümü, Ordu Valiliği’nce hazırlanan program çerçevesinde gerçekleştirilen törenlerle kutlandı.

“Garnizon Şehitliği’ne Çelenk Sunuldu”

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıldönümü Kutlama Programı kapsamında ilk tören, Eskipazar mevkiinde bulunan Garnizon Şehitliği’nde yapıldı.

 Garnizon Şehitliği’ndeki Anıta, Vali İrfan BALKANLIOĞLU, Garnizon Komutanı Albay Şeref ÇAKMAK, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman TOMAKİN, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ordu Şube Başkanı Hasan KAPLAN, Türkiye Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ordu Şube Başkanı Abdullah ERASLAN, Polis Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Şenel ŞAHİN tarafından çelenk sunuldu.

 Garnizon Şehitliği’ndeki tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması
ve saygı atışı ile devam etti.

Garnizon Şehitliği’nde düzenlenen törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Yarbay Atamer YEŞİL yaptı.

Atamer YEŞİL, ”Aziz vatanımızın korunması için tarihin her döneminde, vatan ve bayrak uğruna, ülkenin her köşesinde huzur ve güvenliğin, emniyet ve asayişin sağlanması için hayatlarının baharında seve seve canlarını feda ederek makam ve rütbelerin en yücesi şehitlik mertebesine
yükselen kahraman şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anarken aziz hatıraları ve manevi huzurları önünde saygıyla eğiliyoruz” şeklinde konuştu.

Jandarma Yarbay Atamer YEŞİL’in konuşmanın ardından Vali İrfan BALKANLIOĞLU, Şehitlik
Özel Defteri’ne “18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100.yıl dönümü anma programını hissederek kutladık. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece dünyanın bütün güçleri birleşse de yenilmez olduğumuzu gösteren zafer coşkumuzu bir kez daha yaşadık” şeklinde yazarak, günle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

“Şehitler İçin Dua Edildi”

Daha sonra Vali İrfan BALKANLIOĞLU  ve protokol mensupları, 8 Ağustos 2010 tarihinde  Mardin’in Nusaybin İlçesinde mayın patlaması sonucu şehit düşen ve Garnizon Şehitliği’ne ilk defnedilen şehit olan Uzman Çavuş Zeki İNAN, 5 Eylül 2012  tarihinde Afyonkarahisar’da mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan Uzman Çavuş Cüneyt AKKUŞ ile ailesinin isteği üzerine Merkeze bağlı Oğmaca Köyü’ndeki aile kabristanlığından alınarak Garnizon Şehitliğine defnedilen ve 20 Haziran 1992’de Ağrı Dağı’nda arama tarama operasyonu sırasında görevi
tamamlayarak geri dönerken yolda terör örgütü tarafından pusuya düşürülerek
şehit düşen Doğan GÖKBULUT ile 1986 yılında Denizli’nin Sarayköy ilçesinde şehit düşen mezarı Kabadüz ilçesinde bulunan ve naaşı daha sonra Garnizon Şehitliği’ne getirilen Astsubay Kıdemli Üstçavuş Hasan TARAKÇI’nın kabrine karanfil bıraktı ve şehitlerin yakınları birlikte tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.

OKSM’de Sergi ve Anma Programı Yapıldı

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin 100. Yıldönümü Anma Törenlerine, Ordu Kültür Sanat Merkezinde, il Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan yarışmalarda dereceye giren resimler ile “Çanakkale Biz Değilmiydik” konulu fotoğraf sergisinin gezilmesi ile devam edildi. Ardından, Ordu Anadolu imam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan anma programına geçildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali İrfan BALKANLIOĞLU yaptı. Vali BALKANLIOĞLU,” Bundan tam 100 yıl önce büyük bir zafer kazandık. Bütün dünyanın kaderi adeta kazandığımız bu zaferle değişti.  Dünyanın süper güçleri 1. Dünya savaşını bahane ederek İstanbul’u  işgal edip, Anadolu’da ki Türkleri buralardan sürmek istedi. Ancak, hesaplayamadıkları bir şey vardı oda  birlik, beraberliğimiz ve iman gücümüzdü.

Çok şehit verdik. Büyük kahramanlıklar, büyük mucizeler yaşandı” diyen Vali BALKANLIOĞLU, ”Unutmamamız gereken husus şudur diyerek, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

‘’Dünyanın süper güçleri, bütün unsurları bizim üzerimize saldırsalar bile, biz kardeşliğimizi, birlik, beraberliğimizi, milletimize, inancımıza ve kendimize olan güvenimizi kaybetmediğimiz sürece bizi hiçbir güç yıkamaz. Çanakkale şehitliğini gezdim, gördüm. Orada 15-16 yaşlarında ki şehitlerimiz yan yana yatıyordu. O şehitlerden nerede biliyor musunuz? Kimisi Ordu’dan, Giresun’dan Edirne’den, Diyarbakır’dan, Tunceli’den. Bunların hepsi yan yana yatıyor, hepsi genç, ana kuzusu. Düşmanı hezimete uğrattılar ve dünyanın tarihi değişti. Orada Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve kahramanlığını anmadan geçmemek lazım. Türkiye Cumhuriyetinin kurtuluşu ve kuruluşunun temelleri bu sayede atılmış oldu”

Vali BALKANLIOĞLU, ”Üzüntüler çok çabuk unutuluyor. Tarihi çok çabuk unutuyoruz biz. Analar babalar eşler hem gözleri yaşlı bir şekilde yakınlarının dönmelerini beklemiş. Büyük acılara rağmen bizi biz yapan değerlerimizi unutmamamız, birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmemiz, tarihimizi  unutmamız lazım. Başka acılar, gözyaşları dökmemek için aklımızı başımıza alacağız. Kim olursa olsun hangi görüşte olursak olalım birbirimize sarılalım. İnsanlara saygı ve sevgi göstermek konusunda da asla cimrilik yapmamamız ve beraberliğimizi muhafaza etmemiz gerekiyor” dedi ve “Bize bu kahramanlığı yaşatan değerli ecdadımızı bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyor, şehitlerimizin şefaatine nail olmayı temenni ediyoruz. Allah bu memleketimize başka acılar yaşatmasın, başka anaların gözyaşı akmasın” diyerek, sözlerini tamamladı.

Anma programı ‘Çanakkale Bir Destandır’ adlı kısa belgesel sunumu ile 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen resim, şiir, kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere  Vali İrfan BALKANLIOĞLU ve diğer protokol üyelerinin ödüllerini vermesiyle devam etti.

Anma programı, Ordu Anadolu imam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Zaferin Gözyaşları’ adlı programın sunumuyla sona erdi.

Davetliler tarafından büyük bir beğeniyle izlenilen program sonrası Vali BALKANLIOĞLU, öğrencileri tebrik etti.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-