eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIKTA HEDEF BÜYÜK

FINDIKTA HEDEF BÜYÜK
29 Ocak 2015 - 10:33

666

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, fındıktaki ihracat rekorunu değerlendirdi. Fındıkta hep var olan 2 milyar dolarlık psikolojik eşiği aştıklarını belirten Kahraman, bundan sonra yeni hedeflere koşacaklarını belirtti.

Fındıkta 2 milyar dolarlık eşiği aştıklarını belirten Kahraman, “Yıllardır “fındıktan 2 milyar dolar döviz kazanıyoruz” şeklinde söyleriz de, aslında bu 2 milyar dolar, yaklaşık bir ifadedir. Yani, 2 milyar dolara yaklaşılmıştı ama hiçbir zaman 2 milyar doları da görebilmiş değildik. Bir anlamda bu 2 milyar dolar, bizim için psikolojik eşikti de. 31.12.2014 tarihi itibariyle Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye’nin fındık ihracatı 252.528 Ton İç karşılığında 2 milyar 314 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2 milyar dolar eşiğine ulaşmışken bu eşiği yaklaşık %16 aştık.”

Hopa’dan başlayıp da İstanbul’a kadar oldukça büyük bir coğrafik bölgede tam 400 bin ailenin fındık yetiştirdiğini belirten Kahraman, “Karadeniz’in sarp arazilerinde, doğaya inat yapılan bu üretimle, dünyanın en kaliteli ürünü ortaya gelmektedir. Fındık tarımıyla iştigal eden çiftçilerimiz, geçimlerini bu üründen sağlarken, ticaret ve sanayi aşamasında da yine istihdam yaratılmakta, ürün çeşitliliği sayesinde katma değer kazandırılmaktadır. Fındık, üretiminden ticaretine kadar her aşamada bu ülkeye hep ve çok kazandırmıştır, kazandırmaya da devam etmektedir.”

Gerek ticari değeri bakımından gerekçe ekolojik yapıya sağladığı ayışız katkılarından dolayı fındığın, bu ülke için Allah’ın bir lütfu olduğunu belirten Kahraman, “Üretim ve ticaretinde lider olduğunuz fındık gibi bir ürünü ihraç edip de, tek kuruş ithal girdi kullanmadan bu ülkeye 2 milyar 314 milyon dolar gelir kazandıran tüm firmalarımızı tebrik ediyor, borsamız üyesi firmaları da özellikle kutluyor ve kendileriyle gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Biz, Ordu Ticaret Borsası olarak, üreticinin ürününü kıymetlendirmek, tüccar ve sanayicinin bu ürüne katma değer kazandırarak daha etkin ve kıymetinde satarak kazanmasını sağlamak noktasında, yasal sorumluluklarımız çerçevesinde elimizden geleni yaptık, yapıyoruz ve yapacağız.”

Başkan Kahraman, 2 milyar 314 milyon dolarlık ihracatın artık kendileri için yeterli olmadığını belirttiği açıklamasının sonunda fındık için yeni bir hedef daha ortaya koyarak, “2023 fındık ihracat hedeflerimiz 350 bin ton iç fındık ihracatı ve 5 milyar dolarlık ihracat geliri hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşacağımızdan eminim. Benim bu konuda gerek fındık üreticisine gerekse tüccar ve sanayicimize güvenimiz tam

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-