eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIK TÜCCARLARI KEPENK İNDİRİYOR

FINDIK TÜCCARLARI KEPENK İNDİRİYOR
28 Şubat 2015 - 9:47

BU ZAMANA KADAR 1630 TÜCCAR KAYDINI SİLDİRMİŞ

89048752

Ordu’da 1936 yılından bu yana fındık ticareti ile uğraşan Bin 630 fındık tacirinin ‘kaydının silindiği’ ortaya çıktı.
Ordu Ticaret Borsası’nın 2014 yılı Faaliyet Raporu’na göre, borsanın kurulduğu 1936 yılından bu yana fındık ticareti ile uğraşan Bin 630 kişinin ölüm ya da iflas sebebiyle fındık sektöründen çekildiğine yer verildi. Raporda, “Bunların bir kısmı ölüm sebebiyle olsa da, diğer çok önemli bir kısmı batmıştır. Tacirlik mesleği nesiller boyu devredilebilir bir değer olmamıştır. Ne acıdır ki, fındık sektörünün geçmişi batık firmalarla doludur” denildi.
“BİR KANTAR, BİR KASA YETERLİ”
Fındık sektöründe marka olmanın ve sürdürülebilir bir işletme haline gelmenin bazı standartları olması gerektiği belirtilen raporda, “Basit bir yumurtanın bile üzerine numara basılmak suretiyle belli standartlara sahip olması sağlanırken, fındık gibi müstesna bir ürünün ticaretini yapmaya soyunanlar için bir kantar ve bir kasanın yeterli görülmesi doğru değildir” denildi.
“FINDIKTA MARKA OLMAK ZOR”
Fındık sektöründe aile işletmeciliğinin öne çıktığını, çalışma hayatının ise daha çok örf, adet ve teamüllerle sürdürüldüğü vurgulanan raporda, bu tablo ile marka haline gelmenin oldukça zor olduğuna dikkat çekildi. Raporda şu bilgilere yer verildi: “Marka haline gelip de nesiller boyunca yaşamış işletmecilik kültürü gelişmemiştir. Bugün birer dünya markası olan ‘Coca Cola’ ya da ‘Ford’ kaç nesildir varlığını devam ettirmektedir. Marka olmak ticari faaliyetinin kolay ulaşılabilir olmamasıyla da ilgilidir. Belli standartlar taşımalı, ekonomik değeri yüksek olan sertifikaya bağlanmalıdır. Bugünkü Coca Cola yöneticilerinin ya da sahiplerinin ilk kurucularla kan bağı yoktur. Çünkü Coca Cola bir markadır. O markaya sahip olmanın standartlarını taşıyanlar devam ettirmektedir. Dolayısıyla hazırlanacak fındık kanunu ile fındıkla iştigal edecek tacirlere ve tacirlik mesleğine kanun hükmünde standartlar getirilmelidir.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-