eskort samsun

ÜNYENETHABER

FINDIK ÇILDIRDI

FINDIK ÇILDIRDI
31 Ocak 2015 - 16:00

ÜRETİCİNİN OLMAYAN FINDIĞI 20 LİRA OLMUŞ

findik_fiyatinda_artis_devam_ediyor_h17383

Fındık son zamanlarda tarihinde görmediği fiyatları görüyor. Haftaya 15 liradan açan fındık fiyatları, 5 günün sonunda 20 lira gibi görüşmemiş bir seviyelere ulaşarak adeta her gün yeni bir rekora imza atarken üreticinin yine cebine giren bir şey yok…

2014 yılında meydana gelen don nedeniyle büyük rekolte kaybı yaşayan fındık fiyatı, son zamanlarda görülmemiş seviyelere ulaştı. Yaşanan rekolte kaybı dolayısıyla 400 bin ton seviyelerinde olan fındık talebi karşılamaktan çok uzak olunca fiyatlarda adeta uçuş yaşanıyor.

Sezona 10 liradan başlayan fındık fiyatları zaman içerisinde 14 liraya ulaştı. Ancak 14 liradan 13,5 liraya geriledi ve uzun süre bu fiyatlardan seyretti. 2014’u bu sevilerden kapatan fındık fiyatı 2015’le beraber adeta coştu.

Yeni yılla birlikte hızla artmaya başlayan fındık fiyatları, kısa sürede 15 liraya ulaştı. Ordu Ticaret Borsası’nda 50 randıman fındık fiyatı haftaya 15 liradan başlarken hafta boyu tarihi artışlar gördü ve Cuma günü yani haftanın son işlem günü Ordu Ticaret Borsası’nda 17 lira 30 kuruştan işlem gördü.

Borsada 50 randıman 17 lira 30 kuruştan işlem görürken serbest piyasada tüccarların tabelalarında randıman kırmadan 20 lira yazmaya başladı. Bunun nedeni olarak ise piyasada var olan fındığın talebi karşılamaktan çok uzak olması gösterilirken, önümüzdeki günlerde bu fiyatların daha da yukarılara çıkacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan 20 lirayı bulan fındığa rağmen Ordulu üreticinin cebine giren bir şey yine yok. Her yıl ortalama 150-160 bin ton fındık olan Ordu’da bu sene olan fındık sadece 60 bin ton civarı. Hatta Ordu’da 7 ilçe bu yıl fındıkta sıfır çekti.

Hal böyle olunca artan fındık fiyatlarının üreticiden daha çok olan fındığı stoklayan tüccarlara faydası var. Üreticinin tek umudu gelecek sezon fındığın olması ve bu fiyatların en azından 10 liranın altına düşmemesi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-