eskort samsun

ÜNYENETHABER

En Fazla Kayıtlı Çiftçinin Olduğu İl Ordu

En Fazla Kayıtlı Çiftçinin Olduğu  İl Ordu
20 Ocak 2015 - 0:29

Sosyal Güvenlik Semineri Yapıldı

DSC_3317

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürlüğü işbirliği kapsamında toplam tarımda kayıt dışı istihdamın önüne geçme konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.

TESK Otel’de gerçekleştirilen bilgilendirme seminerine, Vali İrfan BALKANLIOĞLU, Giresun Valisi Hasan KARAHAN, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ, SGK Genel Müdürü Ahmet AÇIKGÖZ, Altınordu Belediye Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur CÖRÜT, İlçe Ziraat Odası Başkanları katıldı.

Vali İrfan BALKANLIOĞLU, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürlüğü  işbirliği kapsamında düzenlenen  Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, ”Zirai faaliyetlerde devlet elinden gelen desteği veriyor. Birçok alanda teşvikler devam ediyor. Tarım da bir istihdam alanı bizler için. Tarımda istihdam deyince gizli işsizliği bir şekilde işsizliğimizi kamufle ediyor. Fakat, tarım sektöründe kayıt dışı  istihdam çok fazla. Kayıt dışı istihdam çoğu zamanda risk taşır. Yani orada çalışan işçiler herhangi bir kaza geçirdiğinde, sakat yada ölüm olayı olduğunda çalıştıranlar da ağır para cezalarıyla muhatap olmak zorunda kalıyor.” diye konuştu.

Yaşanan don olayı nedeniyle  çiftçilerin büyük oranda zarar gördüğüne dikkat çeken Vali BALKANLIOĞLU, çiftçilerin tarım ürünlerini mutlaka sigorta  yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

Konuşmasında gıdanın önemine değinen Vali BALKANLIOĞLU, ”Teknoloji değişti, gelişti. Fakat, gıda hiç değişmiyor, değişmemesi de gerekiyor zaten.  Esas olan gıdanın doğal olması, natürel olmasıdır. Tarımsal faaliyetler hayatımızın en önemli unsuru, vazgeçilmezidir. Çiftçilerimiz memleket için çok önemli ve değerli. Çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyor, tebrik ediyorum. Memleket için çok önemlisiniz. Çiftçilerin lehine bir çok kanuni düzenlemeler yapılıyor bizde bunları destekliyoruz” şeklinde konuştu.

 “Biz 114 bin 400 kayıtlı çiftçisiyle birlikte en fazla kayıtlı çiftçinin olduğu bir iliz” diyerek konuşmasına başlayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ, ”Bizler Valiliğimiz başta olmak üzere tüm kuruluşlarla uyum ve işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu tür toplantıların yapılması son derece önemlidir ve her zaman teşvik edeceğimiz toplantılardır. Geçen yıl yaşanan don afeti bölgemiz için son derece olumsuzluk oluşturmuş ve göç oranı artmıştır. Toplumun bilinçlenmesi noktasında yapılacak her türlü çalışmalara desteğimiz tamdır” diye konuştu.

SGK Genel Müdürü Ahmet AÇIKGÖZ  ise konuşmasında, ”Sosyal güvenlik, ziraatçılarımız için de, diğerleri için de çok önemli. Kayıt dışı maalesef günümüzde hem Türkiye’nin, hem dünyanın önde gelen sorunlarından bir tanesi.  Bütün ülkeler kayıt dışı sorunuyla, kayıt dışı ekonomi ve istihdam sorunuyla çok ciddi bir şekilde mücadele ediyor. Ülkemizde bu anlamda ciddi çalışmalar içerisinde. Özellikle kayıt dışılığın nedenleri genel anlamda ülkelerin içinde bulunduğu ciddi işsizlik oranları, eğitim seviyelerinin çok düşük olmaları, erken emeklilik bunlardan bir tanesi. Küçük işletmelerde bilgi ve bilinç eksikliği de kayıt dışılığın nedenleri arasında yer alıyor” dedi.

SGK Genel Müdürü Ahmet AKIÇGÖZ, “Kayıt dışı oranlarımıza baktığımızda çok ciddi gelişmeler var. 2002 yıllarında  % 53’de olan bu kayıt dışı oranı, günümüzde % 35’ler seviyesine geldi. Ancak bu gerilemenin altına baktığımızda tarım sektöründeki bu gerilemeyi çok fazla göremedik. Tarım sektöründe hala % 84 civarında bir kayıt dışı oranımız var. Türkiye’deki kayıt dışılık bölgelerine baktığımızda batıdan doğuya doğru geçildikçe kayıt dışılık maalesef artıyor. İş yerlerine baktığımızda büyük iş yerlerinde kayıt dışılığın az, küçük yerlerde ise çok olduğunu görüyoruz. 2008 yılından beri kamu kurumlarından aldığımız bilgi ve belgelere göre 1 “milyon 900 bin civarında kişiyi kayıt altına aldık. Bu çalışmalardan en önemlisi bilgilendirme ve bilinçlendirme. Bütün vatandaşlarımıza sosyal güvenliğin ne olduğunu, ne anlama geldiğini onlara ne haklar verildiğini çok iyi anlatmamız gerekiyor“ diyerek sözlerini tamamladı.

Tarım alanında daha nitelikli çiftçiler yetiştirme noktasında bazı bakanlıklar başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüttüklerini anlatan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, genç ve kadın çitçi yetiştirme projelerine çok önem verdiklerini vurgulayarak, yapılan tüm çalışmalara ziraat odalarının da önemli katkılar sunduğunu ve ziraat odalarının yüzde 80’inin kendi hizmet binalarına kavuştuğunu  kaydetti.

SGK ile yapılan ortak çalışmayla tarımda kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik önemli adımlar attıklarını belirten BAYRAKTAR, kırsal kalkınma noktasında kırsalda çalışan kişi sayısı ile kırsalda tarımla uğraşanların birbirinden ayrılması gerektiğine işaret ederek, Türkiye’de son 12 yılda kayıt dışı istihdamın yüzde 53’ten yüzde 33’e düştüğünü söyledi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-