eskort samsun

ÜNYENETHABER

ATİNA’DA ORDU RÜZGARI

ATİNA’DA ORDU RÜZGARI
05 Mart 2015 - 8:50

Yunanistan’da, 4 Ordulu sanatçının dostluk temalı eserlerinin yer aldığı resim sergisi açıldı.

anasayfa

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Ordulu Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Emin Öztürk, Sadık Karamustafa ve Uğurcan Ataoğlu’nun eserlerinin yer aldığı resim sergisi açıldı.Türkiye’nin Atina-Pire Başkonsolosluğu, Atina Belediyesi Kültür, Gençlik ve Spor İşleri Müdürlüğü işbirliğiyle sanatçıların eserlerinin bulunduğu “Çizgilerle Dostluk” isimli grafik, illüstrasyon ve resim sergisinin açılışı Atina Melina Merkouri Kültür Merkezi’nde yapıldı. Açılışa sanatçıların yanı sıra Türkiye’nin Atina-Pire Başkonsolosu İsmail Sefa Yüceer ve çok sayıda davetli katıldı. Serginin açılışında konuşan Atina-Pire Başkonsolosu Yüceer,Ordu’da doğup büyüyen ve arkadaşlıkları günümüze kadar devam eden dört sanatçının eserlerinden oluşan bir sergi olduğunu ifade ederek, “Bu Melina Kültür Merkezi’nde yaptığımız son 4 ayda ikinci sergi. Biliyorsunuz daha önce Devrim Erbil’in sergisini de burada yapmıştık. Bu sergilerle Türk sanatını, Türk resmini özelliklerle Atina’da Atinalı sanatseverlere tanıtmayı amaçlıyoruz. Çünkü grafik sanatının önde gelen sanatçılarındanTürkiye’de,hatta dünyada söz sahibi Gürbüz Ekşioğlu, bu eserlerin çoğu The New Yorker dergisine kapak olmuş eserler, onun eserleri var. Emin Öztürk’ün eserleri var, Sadık Karamustafa ve Uğurcan Ataoğlu’nun eserleri var. Dördü de önemli sanatçılar. Eserlerin her birinin biz sanatseverleri çok farklı yerlere götüreceğine, hem Karadeniz’e hem ortak yaşam kültürüne hem de Ordu’ya ilişkin çok değerli izlenimler vereceğini düşünüyorum” dedi.

Sergide eserleri bulunan Uğurcan Ataoğlu, “Biz dört tane Ordu doğumlu, Ordu’da büyümüş ama sonra İstanbul’a gitmiş arkadaşlar olarak bir araya geldik ve baktık ki biz dördümüz de aynı işleri yapıyoruz. Aynı işler derken birbirine yakın zekada işler üretiyoruz. ‘Acaba bu coğrafyanın zekası mı yoksa zekanın coğrafyası mı?’ diye bir soru sorduk kendimize. Çoğunlukla Ordu’da yapılan etkinlikler için üretilmiş afişler olsun, eski resimler olsun bunları dünyanın diğer şehirlerine götürmeyi hedefledik. Batum’da açtık bu sergiyi, İstanbul’da açtık, Ordu’da açtık, Selanik’te açtık, şimdi sıra Atina’da. Bundan sonra inşallah Berlin olacak, New York olacak, Buenos Aires olacak. Bir şehrin kültürünü, zekasını, yerel değerlerini taşımayı düşünüyoruz. Bir tür mübadele yapıyoruz biz de” ifadelerini kullandı.

Emin Öztürk ise Atina’da olmanın güzel bir duygu olduğunu vurgulayarak, “Bundan 3 sene önce Selanik’te de bu sergiyi tekrarladık. Bu serginin şöyle bir amacı var; bu sergiyiOrdu’nun göç yollarında dolaştırıyoruz. Mübadelede giden Rumlar, Batum’dan gelen Gürcüler, Arjantin’e giden Ermeniler o şehirlere daha çok bu sergiyi götürüyoruz. Sergide işler sürekli değişiyor. Dört arkadaş bu sergiyi gerçekleştiriyoruz. Ama ana fikir hep devam ediyor. Ordu’yu taşıyoruz, Ordu şehrini taşıyoruz, gittiğimiz yerlere en sonunda inşallah Almanya’da bitirmeyi planlıyoruz. Kaç yıl sürer bu bilmiyorum ama. Arkadaşlarımızın üç tanesi grafik tasarımcı, ben daha çok resimle çalışıyorum. Hepimiz Orduluyuz. Kendi bakış açımızla bu ana fikri bir yola getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Ressam Gürbüz Doğan Ekşioğlu ise, “Sanat evrensel bir şey. Hem komşu ülkenin baş şehri, önemli bir şehirlerinden bir tanesi hem de bir sanatçı olarak ben ilk defa geliyorum. Farklı bir programı var, doğası, mimarisi, tarihi şahsen beni şehir olarak etkiledi. Sergi öncesi birkaç Rum ile konuştum. Türkiye’yi ve burayı birlikte yaşıyorlar. Mübadele olayı olmaması gereken bir olay. Orada doğmuşlar, yetişmişler, tekrar burada kök salmış. İnsanlar tek bir yere ait değil, sanat da değil. Belki bu sanatın mübadelesi olabilir. Biz burada bulunmaktan çok mutluyuz” dedi.

Atinalı sanatseverler için 3-10 Mart tarihleri arasında açık olacak sergide yer alan eserler Selanik’te de sergilenmişti

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-