Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2026/2027 sezonu için Levant kalite fındığı 250 TL, Giresun kalite fındığı ise 255 TL olarak açıklamasına Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman tepki gösterdi.
Bir kilogram fındığın üretim maliyetinin yaklaşık 227 TL olduğunu belirten Sarıkahraman, açıklanan fiyatın üreticinin beklentisini karşılamadığını söyledi. Üreticinin refah payıyla birlikte 300-350 TL seviyesinde bir taban fiyat beklediğini ifade eden Sarıkahraman, mevcut rakamın yetersiz olduğunu dile getirdi.
"TMO Üreticinin Fındığını Geri Çevirmemeli"
Bu yıl rekoltenin yaklaşık 700 bin ton olacağını belirten Sarıkahraman, piyasada fiyat istikrarının sağlanabilmesi için TMO'nun 400 bin ton civarında alım yapması gerektiğini söyledi. TMO'ya ürün getiren üreticinin fındığının kalite gerekçesiyle geri çevrilmemesi gerektiğini de vurguladı.
Üreticilere Hasat Uyarısı
Hasat öncesinde üreticilere önemli tavsiyelerde bulunan Sarıkahraman, fındık toplamakta acele edilmemesini, kahverengi kokarcaya karşı son ilaçlamanın mutlaka yapılmasını ve kurutma işleminin özenle gerçekleştirilmesini istedi.
Randımanın yüksek tutulmasının üreticiye ek kazanç sağlayacağını belirten Sarıkahraman, kaliteli ve iyi kurutulmuş ürünün hem alım sürecinde avantaj sağlayacağını hem de ilave fiyat farkından yararlanma imkânı sunacağını ifade etti.