Saadet Partisi Ünye İlçe Başkanı Özgür Şahin: "Fındık Üreticisinin Alın Teri Sahipsiz Değildir"

Saadet Partisi Ünye İlçe Başkanı Özgür Şahin, düzenlediği basın toplantısında yaklaşan fındık hasadı öncesi üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, fındıkta taban fiyatın en az 400 TL olması gerektiğini söyledi. Şahin, üreticinin artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını belirterek, "Biz sadece fiyat değil, adalet talep ediyoruz." dedi.

Ünye - 31-07-2026 15:22

Saadet Partisi Ünye İlçe Başkanı Özgür Şahin, düzenlediği basın toplantısında yaklaşan fındık hasadı öncesi üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, fındıkta taban fiyatın en az 400 TL olması gerektiğini söyledi. Şahin, üreticinin artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını belirterek, "Biz sadece fiyat değil, adalet talep ediyoruz." dedi.

"Maliyeti 330 TL Olan Fındığın Taban Fiyatı En Az 400 TL Olmalı"

Fındığın Doğu Karadeniz için yalnızca bir tarım ürünü olmadığını, bölge insanının geçim kaynağı ve geleceği olduğunu ifade eden Şahin, bir kilogram fındığın üretim maliyetinin yaklaşık 330 TL'ye ulaştığını söyledi.

Gübre, ilaç, budama, nakliye ve işçilik giderlerinin üreticinin yükünü her geçen gün artırdığını belirten Şahin, maliyetin altında açıklanacak her fiyatın üreticiyi zarara uğratacağını savundu.

"Üretici Emeğinin Karşılığını Alamıyor"

Her hasat döneminde benzer sorunların yaşandığını dile getiren Şahin, artan girdi maliyetlerine rağmen üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını belirterek, üreticinin bahçesine ve toprağına küsmeye başladığını ifade etti.

Kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin de ekonomik nedenlerle aksadığını söyleyen Şahin, üreticilerin gelir elde edemeyeceklerini düşündükleri için ilaçlama yapmaktan vazgeçtiklerini, bunun sonuçlarının hasat döneminde daha net görüleceğini kaydetti.

"Doğu Karadeniz'in Şartları Farklı"

Doğu Karadeniz'deki üretim koşullarının Batı Karadeniz ile kıyaslanamayacağını vurgulayan Şahin, Ordu ve Giresun'da dik yamaçlarda, yüz yılı aşkın bahçelerde üretim yapıldığını belirterek bu nedenle maliyetlerin çok daha yüksek olduğunu söyledi.

İşçi yevmiyelerinin 1.750 TL seviyesine ulaştığını, yerli işçiye ise birçok bölgede 2.500-3.000 TL arasında ücret ödendiğini ifade eden Şahin, mevcut şartlarda üreticinin ayakta kalmasının zorlaştığını dile getirdi.

TMO'ya Çağrı: "Ödemeler Bir Hafta İçinde Yapılmalı"

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 250-260 TL bandında fiyat açıklayacağı yönündeki iddiaları da değerlendiren Şahin, üreticinin nem, rutubet, çürük ve kokarca zararı gibi kesintiler nedeniyle açıklanan fiyatın da altında gelir elde edeceğini savundu.

TMO'nun ödemeleri yaklaşık 45 gün sonra yapmasının üreticiyi tüccara yönelttiğini belirten Şahin, şu talepleri sıraladı:

TMO ödemeleri en geç bir hafta içinde yapılmalı.

Dönüm başına alım kotası artırılmalı.

Kalite kriterleri üreticiyi cezalandıran değil, üretimi teşvik eden bir yapıya kavuşturulmalı.

"Üniversiteler Fındık İçin Daha Fazla Çalışmalı"

Karadeniz'deki üniversitelerin ziraat fakültelerinin fındıkta verim artışı, kahverengi kokarca ile mücadele ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik bilimsel çalışmalara ağırlık vermesi gerektiğini belirten Şahin, Türk fındığının dünyadaki kalite üstünlüğünün korunmasının önemine dikkat çekti.

Arjantin, Çin, Romanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde fındık üretimine yönelik çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Şahin, Türkiye'nin rekabet gücünü koruması için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

"İhracat Rekorları Kırılıyor, Üretici Kazanamıyor"

Türkiye'nin geçtiğimiz dönemde fındık ihracatından 2 milyar 256 milyon doların, bunun 1 milyar 324 milyon dolarının ise Doğu Karadeniz'den elde edildiğini belirten Şahin, buna rağmen üreticinin hak ettiği geliri alamadığını savundu.

"Milyarlarca dolarlık ihracat gelirinden üretici ne kadar pay alabildi?" diye soran Şahin, ihracat rekorları kırılırken üreticinin gelirinin artmamasını eleştirdi.

"Üretici Fındığına Sahip Çıkmalı"

Basın açıklamasının sonunda üreticilere de çağrıda bulunan Özgür Şahin, üreticilerin ellerindeki fındığı emanete bırakmamalarını ve zorunlu olmadıkça tamamını aynı anda piyasaya sürmemelerini istedi.

Üreticinin ürününe sahip çıkmasının pazarlık gücünü artıracağını ifade eden Şahin, "Gerçek taban fiyatını sadece açıklanan rakamlar değil, üreticinin birlik içinde göstereceği kararlı duruş da belirleyecektir." dedi.

Şahin, Saadet Partisi olarak üretimin, emeğin ve adaletin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, "Adaletin olmadığı yerde bereket olmaz. Üreticinin kazanmadığı yerde Türkiye kazanamaz." ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.

Günün Diğer Haberleri